Subota 05.06.2010.
00:26
novosti.rs, Tanjug

Sever Kosmeta : Šiptari & EU - 1:0

Smatra da su izbori na severu Kosmeta prošle nedelje pokazali ko je ko: Ministar za KiM Goran Bogdanović
 

"Strategija nema šanse da se sprovede na severu. Međutim, ne smemo da se uljuljkamo misleći da su njeni tvorci odustali. Svako ko se zanosi mišlju da pokuša da je sprovede nasilno, moraće da preuzme i rizik za posledice. A one mogu biti pogubne po, ionako, krhku stabilnost", rekao je Bodanović za beogradske "Novosti".

Bogdanović je naglasio da međunarodno prisustvo mora da snosi odgovornost za nasilje, jer ima mandat da ga spreči. Nasilje bez kazne, kako smatra, Prištinu polako pretvara u "nekontrolisanog nasilnika".

"Raspolagali smo informacijama šta se sprema u nedelju i na vreme obavestili Kfor, Euleks i Unmik. Reakcija na mostu bila je pravovremena i adekvatna", rekao je Bogdanović, dodavši da onim što se događa u Žaču uopšte nije zadovoljan je se napadi ponavljaju.

"Kfor i Euleks treba da stvore takve bezbednosne uslove da se niko ne usudi da pomisli da napadne povratnike. Suštinski problem je u Prištini i njenoj strategiji onemogućavanja povratka raseljenih. Reakcija međunarodne zajednica mora da bude usmerena na inspiratore te strategije - takozvanu vladu Kosmeta i lokalnu zajednicu. Samo tako se Priština može naterati da promeni odnos prema povratku prognanih Srba", rekao je Bogdanović.

On je rekao da posle izbora u Mitrovici i Novom Brdu očekuje formiranje koalicije kao na republičkom nivou.

2024 © - Vesti online