Subota 05.06.2010.
00:09
politika.rs, Tanjug

Holandija za ratifikaciju SSP-a sa Srbijom

 

To je priličan zaokret posle rigidne politike koju je Holandija sprovodila kad je reč o Srbiji i njenoj integraciji u Evropsku uniju (Holanđani uvek protiv), ali izgleda da ni "lale" ne mogu više da poriču da naša zemlja sarađuje sa Hagom, što joj priznaje ostatak sveta.

U intervjuu za beogradsku "Politiku", Gijs Korifar iz kabineta ministra spoljnih poslova Holandije Maksima Ferhagena, podsetio je da će u Holandiji 9. juna biti održani parlamentarni izbori, ali da to neće biti prepreka za pristanak na početak ratifikacije SSP-a sa Srbijom.

Naredni izveštaj 18. juna

Naredni izveštaj Savetu bezbednosti UN Bramerc će predstaviti 18. juna, kada će se šefovi diplomatija EU sastati poslednji put pod španskim šestomesečnim predsedavanjem. Od 1. jula predsedavanje preuzima Belgija, u kojoj su parlamentarni izbori zakazani za 13. jun.

"Čekamo Bramercov izveštaj, vlada pre toga ne može da se izjasni. Ali ako pitate šta će biti ako je Bramerc zadovoljan saradnjom Beograda, onda je moguće da će odgovor Holandije biti pozitivan", kazao je Korifar.

On je dodao da je to ipak to pretpostavka, jer izveštaj treba da bude pozitivan.

"Ako je Bramerc zadovoljan kao što je bio kada je napisao pozitivan izveštaj prošlog decembra, ako je njegovo raspoloženje isto, nećemo da odbijemo početak ratifikacije", rekao je Korifar.

On je istakao da predstojeći izbori u Holandiji nisu smetnja za eventualnu odluku vlade da podrži početak ratifikacije SSP-a sa Srbijom 14. juna na ministarskom zasedanju EU u Luksemburgu.

"Ponavljam, sve ovo govorim pod uslovom da je Bramerc zadovoljan saradnjom sa Srbijom. Mislim da tehničkih prepreka tu nema. Ono što ne mogu da prognoziram jeste kada će holandski parlament da raspravlja o ratifikaciji SSP-a sa Beogradom", kazao je Korifar.

2024 © - Vesti online