Petak 01.07.2016.
08:45
S. Đurić - Vesti

"Mašinovođa" oduševio Moskvu

facebook.com/Dnevnik mašinovođe - Train Driver's Diary
Srpski filmovi beleže uspehe na svetskim festivalima

- Posle projekcije gledaoci su nas autore dočekali na nogama burnim aplauzom i povicima bravo - rekao je Ristovski posle premijere.

Pohvala za srpski film stigla je i od poznatog filmskog kritičara Igora Saveljeva, koji nije krio koliko je oduševljen "Dnevnikom mašinovođe".

- Ko dobro osmisli koncept, obavio je pola posla. Hrabrost predstavlja drugu nužnu komponentu - napisao je Saveljev.

On je istakao da je reditelj Radović morao da smogne određenu dozu hrabrosti kad je smrt u svim njenim oblicima utkao u zaplet svog filma, a da ga pri tome nije pretvorio u otkačenu crnohumornu komediju. Iako je film zapravo komedija, gledaoci se iskreno sažale na pojedine likove. Ako je suditi po premijeri u Rusiji i ovaj srpski film će pokupiti nagrade na predstojećim međunarodnim festivalima.

"Dnevnik mašinovođe" je komedija-melodrama o nevinim ubicama i njihovim životima. Uspeh ovog ostvarenja nije i jedini koji dolazi iz srpske kinematografije. Poslednjih godina srpski filmovi vraćaju se sa brojnim nagradama sa svetskih festivala. Vredna priznanja za svoje filmove dobili su Vuk Ršumović, i to za svoj debitantski film "Ničije dete", prekaljeni reditelj Darko Bajić, Stevan Filipović, Darko Lungulov... A s obzirom na to koliko država malo pomaže srpskim filmadžijama pravo je čudo kako se filmovi uopšte snimaju, a kamoli osvajaju toliko priznanja.

Stradanje Srba

Dugometražni dokumentarni film "Vi idite, ja neću", Hadži Aleksandra Đurovića prikazan je u okviru zvanične selekcije i takmičarskog programa 38. Međunarodnog filmskog festivala u Moskvi. Film je nastao po knjizi "Ljetopis novog kosovskog raspeća" mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija i govori o vekovnom stradanju Srba na Kosovu i Metohiji.
Ovo je prvi međunarodni festival A kategorije na kome će biti prikazan film "Vi idite, ja neću" i ujedno njegova premijera u Rusiji.

- Brojne nagrade koje smo dobili na festivalima za "Ničije dete" svima nama u ekipi mnogo znače. To nam je podstrek za buduće projekte - rekao je jednom prilikom Ršumović.
Da je srpski film sve traženiji u svetu govori i činjenica da je pet srpskih ostvarenja prikazano na Berlinskom festivalu. Jedan od njih je i film " S one strane" koji je rađen u hrvatsko-srpskoj koprodukciji.

- Neverovatan je uspeh da imamo toliko filmova u jednoj godini na festivalu A kategorije - izjavio je Lazar Ristovski.

Jedan od najnagrađivanijih srpskih reditelja poslednjih nekoliko godina svakako je Darko Lungulov, čiji je film "Spomenik Majklu Džeksonu" o malom običnom čoveku napravio pravi bum širom sveta.

- Kad postoji takva stvarnost koja je čudna i loša, to je onda inspirativno za priče. Srpski film ima dobre i nove mlade autore koji su zapaženi na važnim festivalima. Želeo bih da se situacija stabilizuje i da država redovno izdvaja sredstva za film, jer je to najisplativiji i najdalekosežniji kulturni i umetnički proizvod Srbije - rekao je Lungulov.
 

2024 © - Vesti online