Četvrtak 30.06.2016.
18:35
Vestionline, Sputnjik

"Američki razarač opasno pokušao da 'otera' ruski brod"

Reuters
Nastavljaju se "napadi" američkih i ruskih prodova u Sredozemlju

- To je taktika brodova koji prate udarne grupe nosača aviona Ratne mornarice SAD. U tom slučaju u Sredozemnom moru se nalazio nosač aviona "Hari Truman" radi izvođenja vojnih vežbi palubne avijacije. Razarač iz njegove pratnje "Grejvli" izveo je opasan manevar kako bi ’oterao‘ ruski brod od nosača aviona - pojasnio je admiral Viktor Kravčenko.

On je podsetio da su 1992. godine Rusija i SAD potpisale Sporazum o sprečavanju incidenata u vazduhu, na vodi i pod vodom. Ipak, u njemu se ne nalaze parametri koji regulišu pojam opasnog približavanja brodova.

- Ipak, postoji takav pojam kao što je pomorska kultura koja propisuje brodovima velikog zaranjanja ("Grejvli" 9,6 hiljada tona) da budu pažljiviji prema brodovima sa manjim zaranjanjem ("Jaroslav Mudri" 4,35 hiljada tona). Amerikanci su to izgubili iz vida - rekao je admiral.

U utorak je Ministarstvo odbrane Rusije optužilo posadu američkog razarača za opasno približavanje ruskom brodu "Jaroslav Mudri". Akcije američkih mornara grubo je narušavanje kako međunarodnih pravila, tako i rusko-američkog dogovora, naveli su u Ministarstvu.

2024 © - Vesti online