Petak 01.07.2016.
02:00
J. Arsenović - Vesti

Ključa zbog Srebrenice

Reuters
Dočekan kamenicama: Vučić je prošle godine u Potočarima jedva izvukao živu glavu

- Mi ne možemo ćutke da stojimo i gledamo kako Sarajevo gazi i ponižava ne samo interese Srbije, nego i čitavog srpskog naroda, doslovce gazi i ponižava srpski narod u Republici Srpskoj. Naravno da to umišljajno radi zvanično Sarajevo i da iza toga stoji niko drugi do Bakir Izetbegović i njegovo okruženje, koje nije u stanju i ne može da vodi bilo kakvu politiku osim politike rata i sukoba - bio je oštar Marko Đurić, zatraživši od premijera i svog stranačkog lidera da prekine komunikaciju sa Izetbegovićem i Durakovićem.

Vučić: Niko nas neće gaziti!

Predsednik Vlade Srbije u tehničkom mandatu Aleksandar Vučić je poručio da nikome neće dozvoliti da gazi Srbiju.
- Želim najbolje moguće odnose sa Bosnom i Bošnjacima, ali je izvesno da ni njima ni bilo kome drugom neću dozvoliti da gaze Srbiju - rekao je Vučić.
On je dan ranije povodom zabrane dolaska državnim funkconerima Srbije na pomen srebreničkim žrtvama, pomirljivim tonom rekao da razume poruke i da Srbija "ne želi da pravi probleme".

Đurić sa ovakvim oštrim stavom među vladajućim naprednjacima nije usamljen, pa su velike šanse da će se izaći njegovom zahtevu da se zbog cele situacije hitno sazove Predsedništvo SNS-a.

U Sarajevu, međutim, član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović zvanično pokušava da smiri situaciju, tvrdeći da se on pitao ne bi usledila zabrana dolaska državnih funkcionera iz Beograda na ovogodišnji pomen srebreničkim žrtvama u Potočarima. U Srbiji se, međutim, sve više veruje da upravo on stoji iza odluke lokalne vlasti.

Duraković sam sebe tumači

- Naš stav je možda u delu javnosti u Srbiji pogrešno interpetiran, mi se kao preživele žrtve genocida u Srebrenici, ne protivimo tome da komemoraciji prisustvuju predstavnici Srbije, naprotiv. Naš stav je kristalno jasan upravo zato što nije naša želja da optužimo srpski narod i državu Srbiju za genocid. Jer, mi smo samo protiv toga da obeležavanju zločina u Srebrenici, prisustvuju ljudi, pojedinci, koji javno negiraju činjenično stanje da se dogodio genocid - izjavio je Ćamil Duraković.

Istovremeno se u samoj Srbiji ponovo okupila grupa poslanika koja je baš u ovom trenutku predložila usvajanje "rezolucije o genocidu u Srebrenici".

U predlogu stoji da rezolucija treba da najoštrije osudi genocid u Srebrenici, kao i poricanje genocida, uz proglašavanje 11. jula za Dan sećanja na genocid u Srebrenici.

I samim predlagačaima je jasno da od usvajanja nema ništa. To su znali i pre podnošenja predloga, a bilo je jasno i nakon brojnih reakcija.

- Nove skupštinske deklaracije i rezolucije nisu put za izgradnju suštinskog poverenja, bezbednosti i mira u regionu, još manje za iskreno pomirenje i poštovanje svih žrtava rata - izjavio je lider Dosta je bilo Saša Radulović.

Rusi i kamenice

Skupština Srbije 2010. je usvojila Deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici, a prošle godine, zahvaljujući Rusima, Beograd je uspeo da spreči britanski pokušaj da u UN progura usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici.
Prošle godine, na dvadesetogodišnjicu od zločina nad Bošnjacima u podrinjskom kraju, srpsku delegaciju predvodio je premijer Vučić, kada ga je jedan broj okupljenog naroda napao i gađao kamenicama. Napadači ni do danas nisu identifikovani i kažnjeni.

I ministar Rasim Ljajić takođe je svestan neuspeha inicijative.

- Za ovako važne stvari treba da postoji širi politički konsenzus jer ako se budemo preglasavali, to će biti kontraproduktivno i neće voditi pomirenju - upozorio je ovaj Bošnjak s najdužim stažom u srpskim vladama posle 2000. godine.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić je podsetio da se Beograd već jednom uspešno suprotstavio sličnom tekstu o genocidu koji su prošlog leta našao pred SB UN.

- Parlament Srbije već je osudio zločin u Srebrenici. Bilo bi korisno po nastavak procesa pomirenja u regionu i da ostale zemlje jasno osude zločine koji su počinjeni prema Srbima - poručio je Dačić.

2023 © - Vesti online