Petak 04.06.2010.
20:04
Tanjug

Kako su nas prevarili za H1N1?

 Stručnjaci SZO primali novac od farmaceutskih kompanija
 

U izveštaju se navodi da su tri naučnika SZO, koja su učestvovala u izradi smernica koje je ova organizacija izdala 2004. godine, a u skladu sa kojima se vlade savetuju da stvaraju zalihe antivirusnih lekova, prethodno bili plaćeni od strane kompanija "Roš" i "Glakso Smit Klajn" (GSK), glavnih proizvođača ovih lekova, za držanje predavanja, savetovanje i istraživači rad.


Iako su ovi naučnici sami govorili o vezama sa farmaceutskim kompanijama i iako su rekli da je SZO, pre stručnih sastanaka, tražila od njih da potpišu izjave o sukobu interesa, ova organizacija nikada nije javno o tome govorila, a istrage o tome kako je postupila u pogledu pandemije novog gripa A H1N1 odbacivala je kao "teorije zavere".


Pored toga, u tajnosti se drže i imena članova "komisije za hitne slučajeve" koja je savetovala direktorku SZO Margaret Čen o proglašenju pandemije gripa.


Portparol SZO je rekao da farmaceutska industrija nije uticala na odluke ove organizacije, ali godinu dana od proglašenja pandemije novog gripa, zalihe lekova stoje neiskorišćene, a vlade pokušavaju da raskinu ugovore, piše Bi-bi-si.

2024 © - Vesti online