Četvrtak 30.06.2016.
09:29
Vestionline, Informer

Putinov uslov Erdoganu: Ne diraj mi Srbiju i Srpsku!

Reuters
Putinovi prioriteti: Srbija i Srpska

Ruski predsednik Vladimir Vladimirovič Putin, pored izvinjenja za prošlogodišnje rušenje "suhoja" i ubistvo pilota u Siriji, kao uslov za normalizaciju odnosa Rusije i Turske od Redžepa Tajipa Erdogana tražio je i da se Ankara ubuduće ne meša u "balkansko pitanje" - saznaje Informer u odlično obaveštenim ruskim diplomatskim krugovima.

Putin je bio više nego jasan. Rekao je da Erdoganove snove o obnavljanju Otomanskog carstva na Balkanu zvanična Moskva više neće tolerisati i da je to uslov za normalizaciju odnosa, do kojih je mnogo više stalo turskoj nego ruskoj strani

Kako kažu naši sagovornici, Putin je Erdoganu poručio da su Srbija i Republika Srpska isključivo ruska zona interesa.

- Putin je u pregovorima koji su do sada išli preko posrednika jasno tražio poštovanje za ruske nacionalne interese na Balkanu. Konkretno, zatražio je od Erdogana da se Turska ni na koji način ne meša u unutrašnja pitanja Srbije i Republike Srpske. Turskoj strani je jasno stavljeno do znanja da su Srbija i RS ruska zona uticaja i da oko toga nema i neće biti nikakvog kompromisa - prenosi Informer reči neimenovanog izvora iz ruskih diplomatskih krugova.

Prema navodima Informerovog izvora, ruski predsednik je, nakon što je u ponedeljak dobio pismo izvinjenja od Erdogana, preko posrednika još jednom zatražio da Turska prekine da pretenduje na uticaj u "pravoslavnim balkanskim zemljama".

- Putin je bio više nego jasan. Rekao je da Erdoganove snove o obnavljanju Otomanskog carstva na Balkanu zvanična Moskva više neće tolerisati i da je to uslov za normalizaciju odnosa do kojih je mnogo više stalo turskoj nego ruskoj strani - kaže za Informer ruski diplomata. On podseća da se Erdogan prethodnih godina u više navrata hvalio da je uspeo da poveže ono što je Turska imala u vreme Otomanskog carstva.

2024 © - Vesti online