Četvrtak 30.06.2016.
09:33
A. Ninkov - Vestionline

Ima li šta gluplje u 21. veku: Srpski đak na "brzim prugama" propasti

pixabay.com
Samo kod kuće mogu da uče informatiku: Srpski đaci uskraćeni za najvažniji predmet 

Svakodnevno šerujemo vesti da jedino u oblasti informacionih tehnologija možete da nađete posao koji će vam i u Srbiji obezbediti platu od neverovatnih 1.500 evra.

Deca nam rastu uz kompjutere, lap topove, pametne telefone... Gotovo da nema đaka koji ne zna da koristi internet.

I umesto da naš obrazovni sistem poveća stručni kadar za tu najbrže rastuću oblast i da obezbedi kompjutere svim školama u Srbiji, "pametnjakovići" to odbijaju.

Naime, pre nekoliko dana Nacionalni savet prosvete nije prihvatio predlog Ministarstva da ovaj predmet postane obavezan od petog do osmog razreda.

Čak 29 od 32 člana ovog saveta glasalo je protiv ovog predloga, a objašnjenje je da za to nema tehničkih mogućnosti, ali ni nastavnog kadra.

Ministar prosvete Srđan Verbić odmah je reagovao napisavši na svom Tviteru da je to "žalosno loša odluka".

Predsednik NPS, Aleksandar Lipkovski, izjavio je da deca ionako lako nauče informatiku i "da je znaju bolje od svojih profesora".

Za to vreme svuda u svetu informatika je ne samo obavezan predmet, već je "ugrađena" i u sve druge predmete. Đaci više stvari saznaju i nauče upravo posredstvom kompjutera i interneta, nego iz knjiga.

Žalosno je da je naš đak primoran da uči nešto što mu nikada u životu neće trebati i da završava smerove za zanimanja koja i ne postoje, a sve pod izgovorom da za bolje nema sredstava.

Zato su nam deca takva kakva jesu. I zato "oni koji sami lako nauče informatiku" i beže iz Srbije.

Ne zameram im uopšte.  

2024 © - Vesti online