Sreda 29.06.2016.
19:34
Lj. I. - Vesti

Faraž vređao poslanike EU

Reuters
Prijateljsko vređanje: Faraž i Junker

Najpre su se Faraž i Junker, koji sede jedan do drugog, srdačno pozdravili i izljubili, a onda je britanski poslanik krenuo da provocira Junkera aplaudirajući mu dok govori.

- Ovo je poslednji put da ovde aplaudirate - reagovao je Junker i salom se prolomio aplauz odobravanja.

Ali, Junker se nije tu zaustavio:

- Iskren da budem, čudi me da uopšte ovde sedite. Borili ste se za izlazak iz EU, Britanci su glasali kako ste želeli i šta sad tražite ovde? - rekao je Junker u lice Faražu, ponovo uz gromoglasan aplauz u sali.

Bez engleskog jezika

Junker, koji po tradiciji jedan deo svog obraćanja parlamentarcima izgovori na engleskom jeziku kao jednom od zvaničnih jezika Unije, pričao je samo na nemačkom i francuskom. Ipak, engleski je upotrebio samo kada se u jednom trenutku obratio lideru britanske evroskeptične stranke UKIP i pokreta za Bregzit Najdželu Faražu.

A onda je i Faraž dočekao svojih pet minuta.

- Predviđam da Velika Britanija neće biti poslednja država članica koja će napustiti EU. Kada sam došao ovde pre 17 godina rekao sam da mi je cilj da Britanija napusti EU. Svi ste mi se tada smejali. Vidim, sada se ne smejete! Znam ja što ste vi nervozni od jutros. Niko od vas u životu nije radio pošten posao, a kamoli stvorio radno mesto! - vikao je Faraž uz zvižduke u sali kad ga je predsednik EP Martin Šulc opomenuo da ne može da vređa poslanike.

Liderka francuskog Nacionalnog fronta Marin le Pen rekla je na sednici da su Britanci glasanjem za istupanje iz EU "udarili šamar sistemu" i da je to rezultat ljubavi prema svojoj zemlji.

- Pogledajte kako su stvari lepe kad istorija trijumfuje. Sklonite ta namrgođena lica. Već mogu da čujem urbane mitove i laži koji treba da obeshrabre ostale da krenu istim putem. Živela slobodna Britanija, živela Francuska! - poručila je Žan Mari le Pen.

2024 © - Vesti online