Sreda 29.06.2016.
13:23
Vestionline

Britanci posle Bregzita stežu kaiš

A. Čukić
Bregzit donosi sve veće posledice i po lične finansije

Anketa, u kojoj je učestvovalo 2.000 građana Velike Britanije posle prošlonedeljnog referenduma, pokazala je da će 37 odsto potrošača verovatno smanjiti rashode za velike kupovine, kao što su izdaci za nove televizore, nameštaj, kupatila i godišnje odmore, javlja AFP.

- Rezultati naše ankete "Stavovi potrošača" pokazuju da će zabrinutost u pogledu budućnosti ekonomije, ličnih finansija i rasta troškova života verovatno ugušiti poverenje i potrošnju potrošača - rekao je Ričard Lim direktor Ritejl Ekonomisa.

Zabrinutost potrošača

Istraživanje je pokazalo da je troje od petero Engleza zabrinuto zbog izgleda britanske privrede i da smatraju da će Bregzit imati negativne posledice po lične finansije.

- Dodatnih 58 odsto su rekli da će se sada uzdržavati od kupovine proizvoda koji su neegzistencijalni, a naše analize upućuju na to da će kompanije koje se bave proizvodnjom elektronike i proizvoda za tržišni segment "uradi sam" biti najteže pogođeni - rekao je Lim.

- Imajući u vidu da je potrošački sektor bio pokretačka snaga ekonomskog oporavka do sada, teško je proceniti šta može kompenzovati predstojeće široko rasprostranjeno usporavanje - dodao je on.

2024 © - Vesti online