Sreda 29.06.2016.
11:44
Vestionline

Kad može NATO, može i Rusija: Nova baza za potpunu dominaciju na Crnom moru

wikipedia.org/Mil.ru
Ruske podmornice kao odgovor na širenje NATO snaga u Evropi

Podizanje ove baze jedan je od odgovora Rusije na razmeštanje novih vojnika alijanse prema ruskim granicama. Ministarstvo odbrane Rusije završava izgradnju tri završna pristaništa za podmornice u Novorosijsku.

Sada se u luci već nalaze tri od ukupno šest podmornica. To su "Rostov na Donu", "Novorosijsk" i "Stari Oskol".

Svaka podmornica opremljena je podvodnim protivbrodskim torpedima i raketama klase "Kalibar", koje su u Siriji pokazale svoju borbenu moć i mogućnost da pogađaju ciljeve udaljene 2.500 kilometara.

Odluka o otvaranju dodatne baze u Crnom moru donesena je zbog pojačane aktivnosti brodova NATO-a tokom proteklih nekoliko godina. Stacioniranje podmornica projekta "636.66 - Varšavjanka" u Novorosijsku omogućuje Rusiji da kontroliše potencijalne pretnje na teritoriji Evrope i Bliskog istoka, navode ruski vojni izvori.

Sevastopoljski zaliv daje Moskvi jedinstvene mogućnosti. Pomoću njega i nove baze u Novorosijsku Rusija može potpuno da kontroliše Bosforski kanal i vojnu infrastrukturu NATO-a u Bugarskoj.

Takođe, na ovaj način Rusija može da drži pod kontrolom opasnost koja preti od američkog protivraketnog odbrambenog (PRO) sistema u Rumuniji. Rusi upozoravaju da je američki sistem u istočnoj Evropi opasan zbog mogućnosti da se odbrambena baza brzo pretvori u ofanzivnu.

Američki sistem može imati krstareće rakete u lansirnim silosima. Lansirne rampe za protivvazdušne rakete "Standard SM-3" mogu se koristiti za strateške krstareće rakete "Tomahavk" prilikom napada na teritoriju Ruske Federacije".

2024 © - Vesti online