Utorak 28.06.2016.
17:17
Vestionline

Srbija najgora u Evropi po izdvajanju za nauku

pixabay.com
u Srbiji se ne shvata važnost nauke za razvoj društva

Nauka treba da podstakne ekonomski rast...

Jedan od najvažnijih parametara stepena razvijenosti jedne države je i procenat novca iz budžeta koji se izdvaja za nauku, a tu je Srbija na poslednjem mestu u Evropi, rečeno je na skupu.

Direktor Instituta društvenih nauka Goran Bašić rekao je da Strategija o naučno-tehnološkom razvoju (2020) predviđa da nauka podstakne ekonomski rast i kroz zapošljavanje poboljša kvalitet života stanovništva, ali da za ostvarenje tog cilja ne postoji privredno okruženje, neophodna podrška naučnicima, kao ni tržište na kome će se vrednovati njihovi radovi.

                                    Pamet beži iz Srbije

- Mi imamo atmosferu nezameranja i nedostatka hrabrosti akademske zajednice. Bio sam šokiran kada je za predsednika skupštinskog Odbora za prosvetu i nauku izabran verski vođa i u tome smo jedinstvena država u svetu, ako se ne računa nepriznata Islamska država -naglasio je prof. Dušan Teodorović.

- Izdvajanje za nauku u Srbiji je 15 evra po glavi stanovnika. Zemlje koje su nešto uradile u tehnološkom smislu izdvajaju 50 evra po glavi stanovnika - naglasio je prof. Dragan Uskoković.

On kaže da moraju da se povećaju izdvajanja za nauku, ali i da se napravi ozbiljna selekcija ljudi koji rade u nauci, prenose agencije.

2024 © - Vesti online