Utorak 28.06.2016.
16:54
Srna

Vidovdan u Srbiji: Nikolić u Kruševcu, liturgija u Gračanici

Tanjug
Predsednik Srbije u Kruševcu na Vidovdan: Tomislav Nikolić

Nikolić, koji je predvodio najvišu državnu i vojnu delegaciju, venac je položio uz zvuke himne Srbije koju je intonirao orkestar Garde Vojske Srbije.

Cveće i vence na monumentalni spomenik koji već duže od jednog veka predstavlja simbol Vidovdana, položili su i predstavnici lokalne samouprave i brojnih udruženja.

Ceremoniji je prethodila liturgija u crkvi Lazarici, posle koje je ispred hrama služen parastos za sve postradale vojskovođe i vojnike.

Svečana litija sa kivotom moštiju Svetog kneza Lazara, koji su nosili predstavnici Vojske Srbije, zaustavila se kod Spomenika u centru grada, gde je odslužen pomen svim postradalim precima.

U Skupštini grada priređen je prijem za delegacije pobratimskih gradova iz Grčke, Bugarske, Ruske Federacije, Republike Srpske i Slovenije.

Srna
Vidovdan na Kosovu: Liturgija u Gračanici

U Gračanici služba uz jake policijske snage

Episkop raško - prizrenski Teodosije služio je  u porti manastira Gračanica litugiju povodom Vidovdana. Liturgiji su prisustvovali Srbi sa Kosova, njihovi politički predstavnici u kosovskim institucijama, predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju, kao i princ Aleksandar Karađorđević i njegova supruga Katarina.

Obeležavanje Vidovdana je skromnije nego prethodnih godina, bar po broju prisutnih u porti manastira Gračanica. Jake snage kosovske policije raspoređene su na svim prilazima Gazimestanu, gde će kasnije biti takođe održana verska služba.

Pripadnici policije raspoređeni su na ulazu i izlazu iz Gračanice, a magistralni put Priština - Gnjilane je blokiran i saobraćaj se odvija alternativnim putnim pravcima.

U Kosovskoj Mitrovici direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić otkriće popodne spomenik knezu Lazaru.

2024 © - Vesti online