Četvrtak 30.06.2016.
08:01
Đ. Barović - Vesti

Kapetan Dragan iz zatvora (3): Đinđić mi nudio poslaničko mesto

Vesti
Kapetan Dragan

Uskoro možemo očekivati početak procesa protiv Vas. Neki komentar?
- Javnost mora da zna da ovaj proces nije uperen protiv mene, već protiv neokaljanih, uzornih simbola svakog poštenog Srbina, Knindži i njihovog komandanta. Cilj je da se uprlja i lažno predstavi sve ono što je tokom rata u Hrvatskoj bilo čisto, časno i srpsko. Garantujem vam da im to neće poći za rukom. U svakom okršaju sa ustašama ja sam izašao kao pobednik i sigurno ću izaći i u ovom. Ovaj proces će od Knindži napraviti još veće legende jer će kroz proces izaći na videlo sva njihova herojska dela i njihov viteški ratnički odnos na koji sam neskromno i beskrajno ponosan. Ponosan sam na svakog pojedinca pod mojom komandom, bez izuzetaka! Naravno, i moja odbrana bi sve to mnogo lakše i brže pripremila da država Srbija oseća obavezu da štiti svoje građane koji su pokazali spremnost da stave na kocku svoj život za odbranu Srbije i njenog naroda.

Prazna obećanja od Srbije

Već ste u više navrata istakli da nemate nikakvu pomoć od Srbije. Kako je to moguće?
- Nisam prava adresa za to pitanje. Ponavljam da sam od Srbije dobio samo prazna obećanja i ništa više. Premijer Vučić je izjavio da "Srbija ne može i nikada neće ostaviti Kapetana Dragana na cedilu", a izgleda i da može i da hoće! Živo me zanima da li će nekog biti sramota dok ovo bude čitao... Neverovatno je da moji advokati moraju da idu naokolo i prose milostinju dela dijaspore, umesto da se fokusiraju isključivo na pripremu moje odbrane. Razumem da je Srbija siromašna i da premijer Vučić ima mnogo važnija posla nego da brani svoje građane, ali onda se pravi "lista prioriteta". Nije valjda da je veći prioritet izgradnja spomenika Zoranu Đinđiću od pomoći svom građaninu.

Javno ste kritikovali Đinđića. Zašto?
- Pred izbore 1991. godine neočekivano se pojavio u kancelariji moje Fondacije u Beogradu. Pokazao mi je rezultate predizborne ankete u izbornoj jedinici Južne Srbije koja mi bez konkurencije garantuje mesto u parlamentu i ponudio mi je da me kandiduje na listi Demokratske stranke. Na njegovo zaprepašćenje i neskriveno razočaranje, odbio sam tu ponudu. Međutim, on je bio uporan, pa mi je ponudio da se kandidujem kao nezavisni kandidat na listi DS-a. I to sam odbio! Očekivao sam da će zbog toga prema meni i fondaciji zauzeti negativan stav, kao što je to bio slučaj sa nekoliko šefova stranaka pod sličnim okolnostima. Ali, Đinđić je učinio neočekivano. Odmah nakon tih izbora, na njegovu inicijativu, DS je preuzela obavezu da stipendira 150 dece ranjenih i poginulih boraca sve do njihovog punoletstva, što je ispoštovano do kraja. Podsetiću da je to uradio kada DS nije još imala "ključeve državne kase".

Tim odbrane

Dragan Vasiljković kaže da je formiran tim za njegovu odbranu u kome se nalaze Slađana Čanković, Savo Štrbac, ali i nekolicina vrhunskih pravnika iz Australije, SAD i Kanade.
- Svi oni budno motre proces i uveliko pripremaju obimnu dokumentaciju za Evropsku uniju i Ujedinjene nacije. Jeste, radi se uz pomoć štapa i kanapa, ali je borbeni moral na zavidnom nivou, a odbrana je jaka i sve više jača. Sve su indicije da će Australija opet odobriti sredstva za deo troškova, pa barem nećemo brinuti o pukoj egzistenciji tima odbrane. Kada je reč o optužnici, Savo Štrbac je već dosad iskopao mnogo više materijala nego što je potrebno "da se skine maska s lica hrvatske demokracije i razotkrije zločinačko lice hrvatskog pravosuđa".

A kritike?
- Tačno je da sam ga kritikovao i to uglavnom zbog njegovog ponašanja tokom NATO agresije, ali i kasnije. Međutim, ponavljam, činjenica je da je na "listi prioriteta" napravio mesta za 150 dece ranjenih i poginulih boraca i da su oni stipendirani i pošto je Đinđić ubijen. Pri tom, tu činjenicu nikada nije koristio u svrhu promocije, niti je ikada od mene tražio protivuslugu nakon tih stipendija. To je nešto što mora da se poštuje i na čemu mora da mu se oda priznanje.

Vratimo se na vaš proces. Očekujete li da će predstojeći, vanredni izbori u Hrvatskoj nešto promeniti?
- Čak i oni koji mrze sve što je srpsko nemaju dileme da je ovaj proces montiran. Ali, na političkoj sceni Hrvatske postoje tri velike grupacije: levi, desni i oni kojima su se ogadili i levi i desni. Tu je i velika grupacija od pola miliona branitelja i ratnih invalida. Za njihove se glasove bore i levi i desni, jer obe opcije su jednako nepopularne. U Hrvatskoj ne pobeđuju popularniji, već oni koji su manje nepopularni, pošto je u grupacijama branitelja i invalida gotovo svaki sedmi Hrvat.

Pokažimo dostojanstvo

Dakle, ma ko da pobedi, po vas nije dobro?
- Pravi invalidi i časni, pravi borci su na marginama i ne čuju se. Ali, činjenica je da ko god javno stane u odbranu Srba, na njega se sruči i Sodoma i Gomora! Tako nastaje fašizacija Hrvatske. Zato i jeste pitanje nad svim pitanjima ko, zapravo, sme da donese pravednu odluku u korist Srbina? I to Kapetana Dragana! Nema takvog u Hrvatskoj, bar se nigde ne čuju.

Kada je reč o našoj dijaspori, imate li neku poruku?
- Pozdravite mi sve moje Srbe na svetu, prenesite moju zahvalnost svakom pojedincu koji je na bilo koji način učestvovao u ovoj decenijskoj neravnopravnoj borbi i poručite im da sam siguran u pobedu, sa ili bez učešća države Srbije. Poručite im da pri svakom susretu sa Hrvatom u svetu pokažu bar onoliko dostojanstva, poštovanja i susretljivosti koliko su prema meni pokazali hrvatska policija, zatvorska služba za poslednjih godinu dana, jer zločin takozvanog pravosuđa nadamnom nema veze sa Hrvatima. Pomenuti zločinci su fašisti, povampirene i novokomponovane ustaše, kao i nemoralni beskičmenjaci koji nemaju ničeg časnog hrvatskog u sebi! A što se mene tiče, ne zaboravite da je samo prvih deset godina teško, a ja sam to prevazišao. Do pobede!

Zahvalnost "Vestima"

Dragan Vasiljković prenosi i najtoplije pozdrave kako svim čitaocima "Vesti", tako i njenim vlasnicima i dopisnicima od Evrope do Australije!
- "Vesti" su medij koji je za našu dijasporu učinio više nego bilo ko u istoriji i to je podatak koji je vredan i zahvalnosti i pažnje. Istovremeno, upravo vaš list je uvek objektivno i tačno prenosio sve informacije u vezi s mojim slučajem, a posebno su bile aktivne tokom desetogodišnjeg pritvora koji sam proveo u Australiji.

K  R  A  J

2024 © - Vesti online