Utorak 28.06.2016.
09:31
Vestionline

Je l' nas neko pitao: Zapadni Balkan da zameni Britaniju u EU

www.mc.rs
Ma samo nas čekaju: Bregzit šansa za Zapadni Balkan

Miščević je podsetila u razgovoru za televiziju N1 da je evropski komesar za proširenje i politiku susedstva već u petak rekao da Bregzit ne znači previše za proces prijema novih članica, ali je istakla da će istupanje Velike Britanije iz Unije sigurno bar tehnički predstavljati problem, jer se npr. sve važne političke odluke u EU donose konsenzusom, a sada je pitanje koliko će se odluke Londona uzimazi u obzir.

Politika proširenja će, takođe, prema njenim rečima trpeti i zbog činjenica da EU mora da se konsoliduje posle Bregzita što, kako kaže, ne mora biti negativno, ali se može odraziti na brzinu procesa prijema novih članica.

Ona, međutim, ističe da je ubeđena da region zapadnog Balkana može biti deo odgovora na Bregzit.

- Jer to je još jedini region koji nije deo EU, sve ostalo je susedska politika plus Turska koja je krajnje specifičan slučaj i ne treba je mešati sa zapadnim Balkanom. Ali upravo region i približavanje regiona zapadnog Balkana koji je, kako reče Tim Džuda, enklava u kontinentu Evrope, može da zapravo posluži, da pokaže EU i njenim članicama šta je razlog ujedinjavanja Evrope. To je mir, stabilnost, to je solidarnost, to su evropske vrednosti, i to je vladavina prava - podseća Tanja Miščević.

Ona kaže da je zbog toga EU potrebna Srbiji, i da se to prethodnih dana moglo čuti i od premijera Aleksandra Vučića, kao i drugih lidera u regionu.

- Ako se ne varam 3. i 4. jula se u Parizu održava sastanak kada će prvi put posle svega ovoga biti upravo razgovor o regionu zapadnog Balkana u kontekstu evropske integracije, gde sam sigurna da će takva poruka biti još jednom potvrđena. Da, ja mislim da je region, i Srbija unutar regiona, apsolutno deo odgovora, kao što smo bili deo odgovora za migrantsku krizu - ocenjuje ona.

2024 © - Vesti online