Ponedeljak 27.06.2016.
20:30
Vestionline

Brisel "ukida" engleski jezik?

Reuters
Mnogobrojne posledice izlaska Britanije iz EU

- Engleski je naš zvanični jezik zato što ga je kao takvog zatražila Velika Britanija. Ako nemamo Veliku Britaniju (u EU), nemamo ni engleski - izjavila je Danuta Hubner, predsednica Komiteta za ustavna pitanja Evropskog parlamenta Danuta Hubner, preneo je Rojters.

Hubnerova je dodala da bi engleski mogao da ostane radni jezik EU, čak i u slučaju da više ne bude zvanični, ali da bi na to trebalo da pristanu sve države članice Unije.

Francuski jezik je bio najdominantniji u institucijama EU do devedesetih godina prošlog veka, kada je ulaskom Švedske, Finske i Austrije narušena ta ravnoteža, što je dodatno ojačano ulaskom centralnih i istočno evropskih država, koje su usvojile engleski kao svoj drugi jezik.

Dokumenti EU i pravni tekstovi prevode se na svih 24 jezika evropskog bloka. Ukoliko bi engleski jezik izgubio status, Britanci bi morali da rade svoje prevode. 

Engleski jezik je jedan od tri jezika koji se koriste za prijavu patenata u EU, čime su istražioci i kompanije sa engleskog govornog područja imali prednost nad konkurentima koji su govorili drugim jezicima.

2024 © - Vesti online