Ponedeljak 27.06.2016.
22:30
D. Lukić - Lj. Ivanović - Vesti

Padaju žrtve Bregzita

Reuters
Korbin na udaru laburista

Posle najave premijera Dejvida Kamerona da će se povući pre oktobra, budući da njegovo zalaganje za ostanak zemlje u EU nije dobilo podršku naroda, ministar inostranih poslova vlade u senci, laburista Hilari Ben izgubio je fotelju nakon izjave da je lider partije Džeremi Korbin izgubio njegovo poverenje.

Korbin je otpustio svog ministra spoljnih poslova u vladi u senci Hilarija Bena, nakon spora oko njegovog vođstva posle britanskog referenduma.

- Treba nam snažno i efikasno rukovodstvo Laburističke partije koje je sposobno da pridobije podršku javnosti posle ishoda referenduma o članstvu u EU - rekao je Ben.

On je rekao da je Korbin "dobar čovek, ali da nije lider" i da je "to problem".

Crveni Korbin nije lider

Laburistička partija vodila je kampanju za ostanak Britanije u EU i izgubila bitku na referendumu. Pomalo ironično, Korbin koji je među laburistima slovio kao najveći pristalica ostanka u Uniji, bori se sada za goli politički život. Prigovara mu se da nije pokazao dovoljno liderskih kvaliteta, da nije bio dovoljno energičan i uspešan u animiranju Britanaca za ostanak u EU.

Bena je sledio još nekoliko vođa opozicione stranke, a svi uglas su tražili da i Korbin podnese ostavku.

Prema glasinama koje cirkulišu u Londonu polovina članova vlade u senci sprema se da podnese ostavke u nekoj vrsti kolektivnog pokušaja da izdejstvuju odlazak lidera laburista za kojeg ne veruju da može da pobedi konzervativce na izglednim vanrednim parlamentarnim izborima.

Korbina inače očekuje u partiji glasanje o poverenju, mada on već najavljuje da će se, u svakom slučaju ponovo kandidovati za vođu stranke.

- Ljudi u partiji imaju pravo da mi izglasaju nepoverenje, ali podsećam da sam ja izabran glasovima svih članova stranke nadmoćno i pre manje od godinu dana. Ne vidim svrhu takvog postupka i nemam nameru da podnesem ostavku - odgovorio je Korbin.

2024 © - Vesti online