Ponedeljak 27.06.2016.
23:20
B. Božin - Vesti

Nemački pogled na posledice odluke Britanaca

Reuters
Smrknuto lice: Ima li Merkelova plan za spas?

Tako list "Velt" navodi da je očigledno neophodna reforma načina odlučivanja, pojednostavljenje institucija i okončanja nedemokratskih procesa. Neatraktivnost Unije počela je uvođenjem evra, smatraju mnogi u Nemačkoj. Rešavanje dužničke krize samo u korist beskrupuloznih banaka, protiv čak i sopstvenih pravila, bilo je jasan signal da sa evrom nešto nije u redu.

Ova "haos valuta" i potpuno nerazumno trpljenje masovnog useljavanja verovatno su glavni razlozi da Englezi kažu "zbogom", ali to još nije kraj, strahuju mnogi. Trijumfalni pohodi nacionalista kao što su Orban u Mađarskoj i Kačinski u Poljskoj imaju iste korene. Evropska unija se izgleda mnogo više brine o sebi nego o dobrobiti sopstvenih građana, tako da kada bi neko njih direktno pitao za mišljenje - odgovor bi bio kao ovaj engleski.

Gluvi telefoni u Berlinu

EU neće davati Velikoj Britaniji nikakve nove ponude kako bi je zadržala u tom bloku, rekao je nemački vicekancelar Zigmar Gabrijel.
- Britanci su sada odlučili da odu. Mi nećemo voditi razgovore o tome šta još EU može da ponudi Britancima da bi ih zadržala - rekao je Gabrijel.
Ali, Peter Altmajer, šef kabineta nemačke kancelarke, izjavio je da bi britanski političari trebalo da imaju šansu da preispitaju posledice napuštanja EU.
- Političari u Londonu treba da imaju mogućnost da ponovo razmotre posledice Bregzita - rekao je Altmajer.

"Nisu Evropljani odjednom postali nazadni i glupi, pa je to dovelo do toga da usred kontinenta jednom već propale nacionalističke ideje ponovo postanu atraktivne. Na to ih je navelo ignorantsko vođstvo i udaljavanje od naroda njihovih političara", piše "Velt". Rezultat glasanja u Engleskoj očigledno dokazuje da je opuštenost Angele Merkel zbog miliona izbeglica koji bez problema ulaze u Evropu ruinirala Kamerona i Britaniju definitivno odvojila od kontinenta.

Slike masovnog prelaska granica sa Balkana i događaji u Kelnu prelomili su mnoge neodlučne Britance. Šta onda uskoro očekivati u Francuskoj, koja je već mesecima u vanrednom stanju zbog atentatora koji su takođe mirno ušli u zemlju?

Škotska dobrodošla

Nezavisna Škotska bi bila veoma dobrodošla kao član EU, rekao je nemački poslanik iz partije Angele Merkel, Ginter Krihbaum koji je i predsednik Odbora za evropske poslove u nemačkom Bundestagu.
- Očekujem novi referendum o nezavisnosti u Škotskoj koji će biti uspešan. Evropa će se sastojati od 28 zemalja članica - rekao je Krihbaum.

"Da li je moguće da EU toliko zataji da svu odgovornost za imigracionu politiku svali na malenu Makedoniju i od nje zahteva da zatvori porozne granice? I da li je onda čudo da cela jedna generacija mladih ljudi na jugu Evrope uopšte ne haje za EU?", pita se "Velt" i nastavlja: "Evropa je nešto pozitivno još samo u baltičkim zemljama, koje se plaše Putina, tamo gde milijarde iz Brisela teku u poljoprivredu i puteve kao u Poljskoj, ili tamo gde su političke klase još korumpiranije i nedemokratskije nego u EU - kao što je slučaj u Rumuniji i Bugarskoj".

EU koja teži tome da rutinski primi Albaniju, Kosovo ili poludiktaturu u Turskoj je nešto protiv čega će građani Unije sigurno da budu protiv, a nacionalisti u Francuskoj i Holandiji znaće to dobro da iskoriste na referendumima koji verovatno kucaju na vrata, rezimira nemački list.

Znamo kako dalje!

Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Fransoa Oland znaju kako će postupati u politici EU posle Bregzita. Oni su potvrdili da među njima postoji potpuna saglasnost o tome kako kontrolisati situaciju. Agencije su prenele da je to saopšteno posle telefonskog razgovora Olanda i Merkel koji je trajao pola sata.

2024 © - Vesti online