Ponedeljak 27.06.2016.
17:41
Vestionline

A prvi Orden Crnogorske nezavisnosti dobija...

Tanjug
Čuš, pa kome će drugom, do Milu?

- Đukanovićeva pobeda na predsedničkim izborima 1997, nad Momirom Bulatovićem, bila je ključni faktor za početak priče o obnovi nezavisnosti Crne Gore. Mudrom politikom, potpisivanjem beogradskog sporazuma, uvođenjem nemačke marke kao sredstva plaćanja, kao i izmenom statuta DPS-a, otvara se put za raspisivanje referenduma - navodi se u saopštenju CKM-a.

Podsećaju na uslov za obnovu crnogorske nezavisnosti od 55 posto glasova na referendumu o nezavisnosti.

- To je u demokratskoj praksi nezabeleženo. Đukanović 2006. staje na čelo suverenističkog bloka, harizmom ostvaruje san 88 naših generacija predaka, obnavlja crnogorsku nezavisnost, sa olovkom u ruci, bez ispaljenog metka i prolivene kapi krvi, što je retkost u svetskoj istoriji. Neposredno posle objavljivanja rezultata referenduma u svom obraćanju naciji šalje poruke pomirenja "da nema pobednika i poraženih i da se niko u suverenoj Crnoj Gori ne može i ne sme osećati potišteno" - stoji u obrazloženju CKM-ovog predloga.

Dodaju da je Đukanović u protekloj deceniji predano radio na uvođenju Crne Gore u Evropsku uniju i NATO, koji je, kako ocenjuju, izuzetno važan za teritorijalni integritet te države.

- Vođenjem spoljne politike je stekao međunarodni ugled, a Crna Gora je stekla uvažavanje i poštovanje velikih svetskih sila. Đukanović je, obavljajući funkciju premijera, prepoznao kao strateški važno ulaganje u sport, što je našu državu promovisalo širom sveta - navodi se dalje u predlogu.

Zbog svega toga, kako navode, predsednik Filip Vujanović treba da, kada se završi sproveđenje procedure o uvođenju Ordena, isti dodeli Đukanoviću.

Nadaju se, kako kažu, da se Vujanović neće baviti neutemeljenim analizama da politički nije dobro dodeliti Orden državnom funkcioneru, u ovom slučaju Milu Đukanoviću, koji ga svojim doprinosom zaslužuje pre nego bilo koji političar ili građanin.

Neistomišljenicima iz CKM-a su poručili da su takvu odluku doneli iz, kako kažu, poštovanja prema svemu što je Đukanović uradio za suverenost Crne Gore.

- Takođe, želimo da ih informišemo da vlada premijera Đukanovića finansijski ne podržava projekte naše organizacije - poručili su iz CKM, prenela je RT Crne Gore.

2024 © - Vesti online