Ponedeljak 27.06.2016.
18:31
Srna

Dačić o "rampi": Evropa ima i drugih briga

Tanjug
Otvaranje poglavlja u interesu Srbije i Evrope: Ivica Dačić

- Od samog početka nismo želeli da nas Hrvatska uslovljava bilo čime, niti smo zbog otvaranja poglavlja želeli da prelazimo crvenu liniju u našim odnosima sa EU. Ovo nije sada pitanje odnosa Hrvatske prema Srbiji, već pitanje odnosa Hrvatske prema svim drugim državama članicama koje to ne podržavaju - rekao je Dačić novinarima.

Upitan da li pregovaračka poglavlja mogu da budu otvorena do 30. juna, Dačić je rekao da je tehnički sve moguće i da Srbija očekuje da se pronađe rešenje, ali da smatra da EU u ovom trenutku ima druge brige i da to nije glavna briga.

Dačić je, međutim, ocenio da je u interesu same EU da izađe u susret što bržem otvaranju poglavlja, jer zemlje zapadnog Balkana, nasuprot Velikoj Britaniji, sve imaju interes da što pre postanu članice EU.

- Ukoliko može da se otvori u junu, ukoliko ne, to će se desiti u julu ili nekom drugom mesecu - zaključio je Dačić.

Članice EU nisu postigle dogovor o otvaranju poglavlja 23 u pregovorima o članstvu sa Srbijom, zato što Hrvatska i Velika Britanija nisu dale saglasnost da se to učini 30. juna. Moguće je da otvaranje tog poglavlja bude odloženo za jul.

2024 © - Vesti online