Ponedeljak 27.06.2016.
14:36
Vestionline

Francuzi i Holanđani mogli bi da "ugase" EU

Reuters
Holandija već izrazila želju da ode iz zajednice

"Bregzit" predstavlja težak udarac projektu koji je decenijama obezbeđivao mir, a EU bez Velike Britanije moraće da se "pogleda u ogledalo" i da prizna sebi da je put kojim korača - slepa ulica, navode analitičari.

Neke od članica EU boje se dominacije Nemačke, dok se Nemci boje dominacije mentaliteta "perifernog juga". Razlike u konceptima pokazale su se najbolje u vreme izbegličke krize čak i među članicama Evrozone.

Neki analitičari veruju da EU može opstati samo u čvrstoj sponi Nemačke i Francuske i daljom federalizacijom, ili je više neće biti.

Referendumi u Francuskoj i Holandiji, koje zagovaraju desnica na čelu sa Marin le Pen, te neke holandske stranke, još dramatičnije bi mogli da zaljuljaju EU.

To bi bio kraj projekta evropske zajedničke valute, sa dramatičnim posledicama za EU kao celinu, navode ekonomski i politički stručnjaci.

Posle britanske odluke o izlasku pritisci na "periferne države" u Evrozoni biće pojačani.

Posledice izlaska Britanaca neće odmah biti dramatične, ali će se vremenom osetiti - ostale članice moraće da povećaju izdvajanja za budžet EU.

Odluka Britanaca zatekla je preostalu EU nespremnom. Ako želi da preživi, Unija će morati da se "odmakne" od neoliberalnog globalizovanog modela i da se opet okrene socijalnim idealima ujedinjene Evrope, navode portali.

2024 © - Vesti online