Ponedeljak 27.06.2016.
08:00
Sponzorisani tekst

Polovina mladih ponuđena drogom

Rezultati su pokazali i da je svaki četvrti mlad čovek probao drogu.

- Dodatni rizik od zloupotrebe droga čine i razvijene predrasude među mladima, a to je pre svega opravdavanje podela droga na lake i teške - čak 75 odsto ispitanih. Droga je droga i sve one sa sobom nose visoke rizike. Slicno je i sa predrasudom da se droga moze uzimati povremeno i kontrolisano, što podržava čak 41,5% ispitanih. Ovakvi pogrešni stavovi smanjuju distancu prema psihoaktivnim supstancama i na taj nacin se povećava rizik da se donese pogrešna odluka i proba droga - kaze Milan Vlaisavljević, direktor bolnice Vita.

Takođe, nedovoljna informisanost i pogrešni stavovi kod mladih su vidljivi i u odgovorima čak 64,2 % ispitanika koji smatraju da narkomanija i nije bolest, nego nečija slabost volje ili hir. Sa takvim stavom se teže prepoznaje problem, izbegava se stručna pomoć i sam tim se reaguje sa zakašnjenjem, neretko i posle 10-11 godina. Tako se izgubi dragoceno vreme u pokušajima jačanja volje i samolečenja, a zapravo problem postaje sve veći i veći. Narkomanija je bolest koja se leči jasno strukturiranim programom lečenja, tokom dužeg vremenskog perioda.

Istraživanje je pokazalo i to da se mladi o zloupotrebi droga i narkomaniji najviše informišu preko interneta - 35 odsto, zatim u školi 17,7 odsto, od drugara 16,3 odsto, u porodici 15,6 odsto i putem ostalih medija 13,7 odsto. A što se tiče zastupljenosti droga, marihuana je ubedljivo najzastupljenija, zatim sledi ekstazi, potom spid, kokain, pa heroin i ostale droge.

Muškarci u mnogo većem riziku od droge

Istraživanje je pokazalo da su momci mnogo izloženiji riziku od droge od devojaka, s obzirom da čak 80 odsto njih u svom neposrednom okruženju ima nekoga ko konzumira drogu, za razliku od 60 odsto devojaka.

Muškarci su i u znatno većoj meri ponuđeni drogom - 60 odsto, a devojke 39 odsto i imaju veće iskustvo sa drogom - 34,3 odsto je probalo, a devojaka upola manje (17,1 odsto). Otežavajuće okolnosti za mlade muškarce su i razvijene predrasude da postoje lake i teške droge 80 odsto (71 odsto devojaka), kao i to da se droga može uzimati kontrolisano, kada čovek želi - 50 odsto, za razliku od 33,2 odsto devojaka.

Ove rezultate potvrdjuje i klinička praksa bolnice Vita, gde je odnos muškaraca i žena koji se leče 7:1.

2024 © - Vesti online