Nedelja 26.06.2016.
21:33
Vestionline

Hrvatske bezbednjake brine porast "četničkog ekstremizma"

Arhiva
Ništa bez antisrpske retorike

Svuda u svetu rizik od terorizma raste, u zemljama sa kojima se Hrvatska graniči u rat je otišlo 900 džihadista, ali u samoj Hrvatskoj ozbiljnih pretnji za sada nema, navodi se u izvještaju Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Hrvatske.

U izveštaju se navodi da je pristalica radikalnog islama u Hrvatskoj tek 10-ak, ali većina njih nisu pobornici terorističkog delovanja. Na području tzv. "Islamske države" je šest osoba koje imaju i hrvatsko državljanstvo, javlja HRT.

SOA u izveštaju o stanju bezbednosti u Hrvatskoj i zemljama u okruženju, koji objavljuje već treću godinu zaredom, navodi da je u Hrvatskoj stanje stabilno, ali u okruženju sve složenije, naročito nakon otmice hrvatskog državljanina u Egiptu, kao i javnih poziva "Islamske države" pristalicama da na području Jugoistočne Evrope sprovode terorističke napade.

Brinu džihadisti povratnici

SOA navodi da zabrinjava oko 300 džihadista iz zemalja u okruženju koji su se vratili iz rata u Siriji i Iraku, jer postoji bojazan da bi zbog ratnih trauma jednom mogli poslužiti kao organizatori ili izvršioci terorističkih napada.

"Utvrđeno je da su pojedini počinioci terorističkog napada u Parizu prošli i preko Hrvatske u sklopu migracionog talasa", navodi SOA.

U Hrvatskoj su, otkriva SOA, aktivni i strani agenti država koje EU i NATO percipiraju kao bezbednosnu prietnju ili izazov, koji rade kao diplomate u ambasadama, a koriste i druge načine prikrivanja svog stvarnog identiteta i namera.

SOA uočava kontinuirano delovanje i levih i desnih ekstremističkih grupa, a "ono što zabrinjava jeste da je iskazivanje velikosrpskog i četničkog ekstremizma na području Hrvatske sve više primećivano među mlađom populacijom".

SOA upozorava i na korupciju, najčešće u javnim konkursima, javnim nabavkama te prilikom izdavanja dozvola i saglasnosti, a posebno zabrinjavaju pokušaji koruptivnog uticaja na političke, pravosudne i druge procese donošenja odluka.

2024 © - Vesti online