Nedelja 26.06.2016.
18:06
D. N. P. - Vesti

Euleks sve kriminalne istrage poverio Prištini

M. Karović
Euleks prebacio istrage na pravosuđe samoproglašenog Kosova

Ovo je saopšteno iz Misije u Prištini kojoj je Skupština Kosova ponovo produžila mandat za još dve godine.

Srbima na Kosovu i Metohiji ova promena neće ništa značiti, čak ako se u kosovsko pravosuđe, kako je dogovoreno u Briselu, uskoro uključi jedan deo sudija i tužilaca srpske nacionalnosti, jer je kompletan sistem od početka albanski i antisrpski i za Srbe ima posebne aršine.

Afere

Sudije i tužioci ove misije posebno su bile angažovane u nekim teškim slučajevima, poput ratnih zločina i korupcije u najvišim državnim strukturama, ali se nisu proslavili. Njihovo sudstvo potresala je i velika korupcionaška afera koja je zataškana naredbom iz Brisela.

Na žalost, tim aršinima služile su se i sudije i tužioci Euleksa koji su mnogo puta hapsili politički nepodobne Srbe, bacali ih mesecima u zatvore i tek potom protiv njih tražili dokaze, često prisiljavajući i ucenjujući druge Srbe da lažno svedoče.

Mnogo Srba mesecima je tako trunulo u albanskim zatvorima, a na kraju su puštani "u nedostatku dokaza" ili kao potpuno nevini ljudi.

Misija EU na Kosovu je uspostavljena 2008. godine, mandat joj je produžavan više puta, 2014, a Euleks je većinu svojih ovlašćenja preneo na kosovske institucije.

2024 © - Vesti online