Subota 25.06.2016.
21:51
Vestionline

Britanci se pomamili za pasošima Irske: Žele da ostanu u EU

Reuters
Mnogi Britanci žele po svaku cenu da ostanu u EU

Građani irskog porekla pohrlili su u službu za izdavanje pasoša Republike Irske koja je članica EU, u Kesingtonu i Čelsiju, gde su formirali duge redove i čekali i više od 45 minuta.

Zahteva za izdavanjem pasoša je skoro nestalo, navodi Ajriš Tajms.

Podaci pretraživanja na Guglu, kako navodi CNN, pokazuju da je povećan broja pretraga iz Ujedinjenog Kraljevstva o tome kako dobiti irski pasoš.

Oko šest miliona britanskih stanovnika ima pravo na irsko državljanstvo, a svako kome je roditelj rođen u Republici Irskoj ili u Severnoj Irskoj, koja je deo Velike Britanije, automatski stiče to pravo.

Zahtev za irskim državljanstvom mogu podneti i osobe, kojima su baba ili deda, a u pojedinim slučajevima prababa ili pradeda, rođeni na irskom ostrvu, u odvojenom procesu registracije u irskoj ambasadi.

Irska ambasada je prijavila u petak značajan porast u broju poziva.

Irski pasoš karta za ostanak u EU

Mnogobrojne osobe, koje zovu ambasadu, smatraju da će pomoću irskog pasoša zadržati pravo na slobodu kretanja, rada i života u EU.

– Ne želim da izgubim svoju slobodu da živim i radim u 28 različitih zemalja i nadam se da će mi moja baba, koja je iz Irske, pomoći – rekao je Džonatan Pots iz okruga Lambet.

Vlasnica manjeg preduzeća Kerolajn Palmer, kojoj su baba ili deda iz Irske, rekla je da je bila toliko uznemirena zbog rezultata referenduma u Velikoj Britaniji da je razmatrala da se preseli u Irsku.

Visoki zvaničnik u firmi “Big Four”, koja se bavi računovodstvom, rekao je da je oduvek bio ponosan na svoje irsko nasleđe, ali da nikada nije mislio da će morati na njega da se oslanja kako bi imao odgovarajući pristup EU.

- Neizmerno sam, ipak, zahvalan što mogu. Ludaci su zaista preuzeli vlast u ludnici, niko u Londonu ne može da veruje u to - zaključio je on.

Irska služba za izdavanje pasoša zaposlila je dodatnih 200 ljudi ranije ove godine zbog mogućeg povećanja broja zahteva za irskim pasošima usled Bregzita.

Broj zahteva za izdavanjem irskih pasoša povećan je i pre nego što je referendum održan, odnosno u prvih pet meseci ove godine porastao je za 25 odsto u odnosu na 2015. godinu, ističe Ajriš Tajms.

2024 © - Vesti online