Nedelja 26.06.2016.
03:30
Vestionline, Index.hr

Oprez: Ako vežbate na trombolini, vreme je da prestanete

pixabay.com
Lekari smatraju da trombolina može da izazove različita oboljenja

Nakon sve više reklama za trambolinu kao spravu koja ima brojna pozitivna dejstva na zdravlje, lekari su izjavili da se ne radi o bezopasnoj spravi i da vežbanje na njoj kod žena može da izazove probleme poput urinarne inkontinencije, pa čak i ginekološke smetnje.

Za one koji već imaju određene zdravstvene smetnje, vežbanje na trambolini je najlošiji izbor za fizičku rekreaciju, saopštili su lekari ljubljanske ginekološke klinike. 

Oni su upozorili, pozivajući se na rezultate sprovedenih studija, da se iznosi mnogo spornih, pa i sasvim netačnih informacija o navodnim koristima vežbanja na ovom sportskom rekvizitu. Budući da se u reklamama navodi da je koristan za uravnoteženje krvnog pritiska, smanjenje telesne težine, za bolju telesnu koordinaciju, i da ublažava niz zdravstvenih tegoba. 

Jedna studija sprovedena među sportistkinjama koje vežbaju na trambolini pokazala je da se kod njih u visokom procentu od 67 do čak 80 odsto pojavljuje nehotično oticanje urina (inkontinencija), i to kod mladih devojaka koje još nisu rodile, kao i problemi s gasovima, pa i ginekološke smetnje, navode slovenački urolozi. 

Takve vežbe preterano opterećuju mišiće dna karlice, što može da dovede do povećanog pritiska i pojave inkontinencije kao posledice.

2024 © - Vesti online