Subota 25.06.2016.
12:16
Vestionline

DSS: Nikoliću, obećao si referendum o EU i NATO!

Tanjug
Pre četiri godine bio za referndum: Tomislav Nikolić

- Nakon referendumske odluke građana u Velikoj Britaniji i sve brojnijih zahteva da referendumi budu raspisani u državama EU, krajnje je vreme za demokratsko izjašnjavanje i građana Srbije - saopšteno je iz ove stranke.  

DSS podseća Nikolića na sporazum potpisan 16. maja 2012. godine uoči drugog kruga predsedničkih izbora između njega, kao tadašnjeg predsednika Srpske napredne stranke, i predsednika Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunice u kojem se Nikolić obavezao da će biti raspisan referendum o ulasku Srbije u EU i NATO. 

Ova stranka smatra da je raspisivanje referenduma potrebno i zbog činjenice da će, zbog krize u kojoj se EU nalazi, uslovi za ulazak biti dodatno pooštreni i pritisci na Srbiju pojačani.  

- Uslovi za ulazak Srbije u EU su priznavanje takozvane nezavisnosti Kosova, uvođenje sankcija Rusiji, privatizacija najvažnijih resursa, dozvola uvoza GMO proizvoda… Zato je vrlo važno da referendum bude raspisan što pre, a ne na kraju pregovaračkog procesa, jer je sam proces vrlo štetan za državne i srpske nacionalne interese - ocenjuje DSS. 

U saopštenju se navodi da ulazak u EU nije stranačko pitanje i da niko nema pravo da u ime građana donosi ovakve odluke koje dalekosežno određuju sudbinu naroda i države. 

- Građani treba da se izjasne da li podržavaju nastavak evrointegracija Srbije koji podrazumeva prihvatanje novih uslova i ucena iz EU u situaciji kada je i sam opstanak EU vrlo neizvestan - zaključuje DSS.

2024 © - Vesti online