Petak 24.06.2016.
16:02
Tanjug

Rađen: Presudno je bilo to što sam govorio istinu

A. Čukić
Nikola Rađen

Posle odluke Suda za arbitražu u Lozani da mu suspenziju zbog dopinga smanji sa četiri na dve godine, Rađen stiče pravo povratka 17. februara.

- Čovek se uči se na greškama, ali najvažnije je što se nisam zatvorio u četiri zida, radio sam, trenirao. Počeo da radim posao u "Wind sportu" kojim ću se baviti posle karijere. Maksimalno sam iskoristio ovaj period i to je najvažnije - rekao je Rađen.

On je dodao da je sada najvažnije da pronađe klub i otkrio da ima ponude iz Nemačke, Grčke i Srbije.

- Imam pravo da se priključim ekipi tri meseca pre isteka kazne. Jedva čekam da se vratim u bazen.

Na pitanje da li razmišlja o povratku u reprezentaciju trofejni vaterpolista je rekao:

- Ima vremena za to. Zna se ko odlučuje. Prvo da zaigram, ali naravno da sam za reprezentaciju uvek tu. Tamo su moji prijatelji.

Rađen je objasnio i razloge zašto je njegova žalba usvojena.

- Kazna je smanjena jer sam govorio istinu i ništa nisam sakrivao. To je bilo presudno u odluci CAS. Povezali smo događaje sa utakmicama i dokazano je da doping nije uzet zbog pobošljanja sportskih dostignuća - zaključio je Rađen.

On je bio pozitivan na kokain na doping testu posle utakmice reprezentacija Srbije i Španije u Madridu 17. februara 2015. godine u Svetskoj ligi, kao i 14. aprila iste godine u Kruševcu protiv Rusije. FINA je zbog toga suspendovala Rađena na četiri godine, a vaterpolista je priznao grešku i uključio se u edukativna predavanja o štetnosti dopinga.

Rađen je upisao 180 nastupa za Srbiju, a osvojio je Svetsko prvenstvo u Rimu (2009) i srebro u Šangaju (2011). Na EP ima dva zlata, u Ajndhovenu (2012) i Budimpešti (2014), srebro u Malagi (2008) i bronzu u Zagrebu (2010). Pored toga ima dve bronze sa Olimpijskih igara u Pekingu (2008) i Londonu (2012), kao i pet titula u Svetskoj ligi. Sa Partizanom i Crvenom zvezdom je bio šampion Evrope i višestruki šampion Srbije.

2024 © - Vesti online