Ponedeljak 27.06.2016.
08:05
Male Vesti

Miloš Obilić: Junak koji je održao reč

A. Čukić
Spomenik Milošu Obiliću u Gračanici

Od svih srpskih junaka, Miloša Obilića krase najdivnije i najuzvišenije osobine. On je hrabar, otmeno skroman, častoljubiv i spreman za žrtvovanje za dobro naroda, ali i beskompromisan, odlučan i svestan da se smrt smrću pobeđuje. Prema nekim verzijama, Miloš Obilić bi mogao da bude brat kneginje Milice - Nikola Vratković. A navodno, prava istina je skrivana iz diplomatskih razloga. Po rodoslovu, Nikola Vratković je istorijska ličnost, srpski princ, čukununuk Stefana Nemanje.

Proslavio ga Njegoš

Miloš Obilić je živeo u svesti srpskog naroda, ali je tek nakon "Gorskog vijenca" Petra Petrovića Njegoša postao simbol junaštva. Njegoš je u njegovom liku objedinio sve što su o Milošu znale legenda i narodna pesma.

Veličina Miloša Obilića je u održanoj reči koju je dao uoči Kosovske bitike i zato ga mnogi smatraju junakom nad junacima. Na kneževnoj večeri, u istoimenoj epskoj pesmi, opevana je zdravica kneza Lazara srpskim velikašima i vitezovima za stolom, na skupu koji se održao na tajnom mestu u Kruševcu, noć uoči bitke na Kosovu. Na čelu stola je sedeo car Lazar, a zaplet nastaje kada nazdravi Milošu Obiliću i iskaže sumnju u njegovu vernost. Nepravedno optužen za izdaju i osramoćen, Miloš burno reaguje na kneževe reči. Za sebe kaže nikada nije bio, niti će biti izdajnik, a da bi dokazao svoju ispravnost i odanost spreman je i da umre. Daje zakletvu pred svim gostima da će ubiti turskog cara Murata i da će se, ako kojim slučajem preživi, osvetiti Vuku Brankoviću zbog klevete.

Kada je Kosovska bitka počela, Miloš Obilić je bio na čelu vojske. Nosio je koplje i na svom konju Ždralu krenuo ka turskom taboru. Predanje kaže da je okrenuo koplje naopako, što je u to vreme značilo predaju. Kada su ga turski vojnici razoružali, naređeno mu je da priđe i da se pokloni sultanu. Krenuvši da se sagne i pokloni, izvukao je sakriveni nož ispod oklopa i rasporio turskog sultana Murata. Svojim junaštvom i časnom smrću oslobodio se kleveta o izdaji i ispunio datu zakletvu. Mnoge porodice iz oblasti Stare Hercegovine, Crne Gore, Like, Krajine i Dalmacije u svom porodičnom predanju čuvaju uverenje da vode poreklo od Miloša Obilića (Koprivice, Rupari, Zarubice, Vojovići i drugi).

Šta misle deca: Ko je bio Miloš Obilić?

Odgovore su dali učenici nastavnice Milice Stanković.

b

2024 © - Vesti online