Petak 24.06.2016.
12:59
Vestionline

Ko voli Ruse, a ko ih nikako ne "miriše"?

pixabay.com
Ruse baš, baš vole u Siriji i Kubi, dok u anglosanksonskim zemljama netrpeljivost raste

U izveštaju piše da je u 2015. godini došlo do značajnog smanjenja negativno intoniranih vesti o Rusiji u zapadnim medijima.

Veliki nivo neprijateljstva prema Rusiji bio je karakterističan za većinu evropskih država u 2014. godini, a za promenu stanja tokom 2015. godine zaslužno je poboljšanje saradnje između Rusije i Zapada u borbi protiv terorizma i intenziviranje dijaloga.

Teroristički napadi u Parizu odigrali su veliku ulogu u razumevanju da postoji zajednički neprijatelj koji prijeti obema stranama, bez obzira na političke nesuglasice.

Prema istraživanju Ruskog instituta, antiruska medijska politika najčešće je sprovođena u anglosaksonskim zemljama, ali i u Japanu, Gruziji, Jermeniji, Ukrajini i Belorusiji, kao i u većini članica EU.

U nekim evropskim zemljama postoje izvesna odstupanja od ovog trenda, pre svega u Italiji, Belgiji, Francuskoj, Češkoj, ali i Moldaviji.

Jedine države u kojima su dominantne pozitivne tendencije u medijskom izvještavanju o Rusiji su Sirija i Kuba. S druge strane, u severnoj Evropi primećuje se suprotan proces, odnosno rast antiruski obojenih sadržaja, na primer u Norveškoj i Finskoj.

Najznačajnija promena u zemljama BRIKS-a dogodila se u Brazilu i Južnoafričkoj Republici, čiji su mediji u 2014. godini većinom bili neprijateljski raspoloženi prema Rusiji, ali su u prošloj godini zauzeli neutralne stavove.

2024 © - Vesti online