Petak 24.06.2016.
09:39
Vestionline, b92.net

Kameron podnosi ostavku: Preživeće Britanija i van EU

Reuters
Poraz politike koju je zagovarao: Dejvid Kameron

Kameron je novinarima ispred rezidencije u londonskom Dauning stritu rekao da će učiniti sve što je moguće da "primiri britanski brod" i da očekuje naslednika do oktobra. Kako je rekao, on će voditi kabinet još tri meseca, ali neće biti taj koji će aktivirati član 50 i sprovesti proces izlaska iz Evropske unije, već će to uraditi novi premijer.

- Naša zemlja je izvela veliku demonstraciju demokratije. Narod je rekao svoje i trebalo bi da budemo ponosni što možemo da im verujemo. Postoje dani u kojima je ispravno pitati narod šta misli. Dobili smo instrukcije od svog naroda i moramo sada da postupimo po njima - rekao je Kameron.

Britanski premijer je rekao da je rezultat referenduma nedovosmislen i da odluka nije doneta lako.

- Učiniću sve da uverim tržište i investitore da je naša ekonomija čvrsta i stabilna. Želim da Britance koji žive u inostranstvu, ali i građane EU ovde, uverim da u ovom trenutku neće biti hitnih promena koje se njih tiču - rekao je Kameron.

Britanski premijer će ostati upamćen kao čovek u čijem mandatu su održana dva velika referenduma o nezavisnosti Škotske i izlasku Britanije iz EU. Kako kaže, on će uskoro sesti za sto sa predstavnicima Škotske, Severne Irske i Velsa. Škoti i Irci su bili za ostanak, što bi mogao da bude novi izazov za Ujedinjeno Kraljevstvo.

- Borio sam se na ovom referendumu i glavom i srcem, ali je britanski narod odabrao da ide drugim putem, zato im je potreban novi premijer. Uvek sam se borio za to da se sa velikim odlukama suočavamo, a ne da od njih bežimo. Ponosan sam, volim svoju zemlju i čast mi je bila da joj služim. Učiniću sve što mogu da joj pomognem da uspe - rekao je Kameron.

Kamerona je na kraju obraćanja izdao glas.

- Mislim da Britanija može da preživi van Evropske unije, ona će pronaći svoj put - rekao je Kameron.

2024 © - Vesti online