Petak 24.06.2016.
02:00
Vesti

Ko zataškava pogibiju diplomata?

Medija Centar Beograd
Progovorio: Duško Lopandić

Time je podsetio da je ambasador u Libiji Oliver Potežica ostao na dužnosti nakon što je iz njegove kolone pod nejasnim okolnostima puta ka Tunisu oteto dvoje srpskih diplomata koji su kasnije ubijeni u američkom bombardovanju logora kidnapera.

Potežica je nakon toga takođe poslao otvoreno pismo koje je u javnosti shvaćeno kao pretnja ministru i vladi da će da progovori o svemu.

Javno pismo jeres

Neobaveštavanje ministarstva o održavanju izložbe o Stepincu je razlog za smenu. Takođe, Misija je reagovala prema evropskim institucijama tek na dan otvaranja izložbe o Stepincu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova. Lopandiću je posebno zamereno i što je pismo ministru Ivici Dačiću i kabinetima predsednika i premijera dostavio i medijima.

Lopandić je takođe naveo i slučaj "kada su mesto otpravnika poslova popunjavale osobe koje se nalaze pod krivičnom odgovornošću". Reč je o Branku Lazareviću, šefu Dačićevog kabineta dok je bio ministar policije. Lazarevića se sudi pod optužbom da je odavao informacije narko-klanu Darka Šarića, a poslat je za otpravnika poslova u Atinu.

N. Đurović
Iz ambasade u specijalni sud: Branko Lazarević

Tamo je izbio skandal kada je novi ambasador u Atini Dušan Spasojević dostavio Ministarstvu spoljnih poslova, kabinetu premijera i BIA da su Lazarević i dvoje diplomata zaveli u papirima da su potrošili 30 tona goriva za dve godine i zahtevom za oslobađanje od taksi i akciza oštetili budžet Grčke za oko dva miliona dinara.

Lopandić smatra da je poražavajuće što mu se u propust upisuje navodno nedovoljno brzo obaveštavanje ministarstva oko organizacije izložbe o kardinalu Alojziju Stepincu u Evroparlamentu, "koju je pripremio u svoje lično ime jedan od 754 poslanika tog tela, sa potpuno marginalnim i nebitnim uticajem".

Ministru je, tvrdi Lopandić, poznato da se u zgradi Evropskog parlamenta dnevno organizuju na desetine izložbi i skupova koje nemaju zvaničan karakter i često su suprotne stavovima država članica EU.

"Interesi Srbije povodom organizacije izložbe o Stepincu bili su adekvatno zaštićeni pravovremenim reagovanjem Misije Srbije pri EU, pisanim putem i usmeno, na svim relevatnim instancama Evropskog parlamenta.

Ministru je poznato iz izveštaja da skoro niko od zvaničnika u EP do naše reakcije nije ni znao za održavanje izložbe niti je ranije čuo za Stepinca", napisao je Lopandić.

2024 © - Vesti online