Petak 24.06.2016.
01:00
J. Arsenović - Vesti

Tesla u društvu Karleuše

A. Čukić
"Idol": Jelena Karleuša

Da je kod mladih u Srbiji prisutan dijametralno suprotstavljen sistem vrednosti pokazalo je i poslednje istaživanje Tim centra iz Novog Sada koje je naručila Exit fondacija u okviru projekta "Novi Sad - Omladinska prestonica Evrope" (OPENS).

Rezultati sprovedenog istraživanja pokazuju da je na prvom mestu uzor mladima najbolji teniser sveta Novak Đoković, ali je lista imena koja sledi vrednosno veoma šarolika. Na njoj se nalazi i povratnik iz Haškog zatvora Vojislav Šešelj i pevačica koja ne ume da peva Jelena Karleuša i presuđeni kriminalac Kristijan Golubović, ali i buntovni reper i pisac Marčelo i veliki naučnik Nikola Tesla.

Reuters
Sreća da imamo Novaka

Đoković svima uzor

Đoković, Tesla i Šešelj su konstanta među uzorima i kada je reč o srednjoškolcima i o studentima. Ostatak liste se razlikuje u korist zrelosti i istančanijeg sistema vrednosti akademskih građana. Srednjoškolci se tako ugledaju i na Karleušu, Sergeja Trifunovića, Vučića, Marčela, Kristijana, glumce Miloša Bikovića i Nikolu Koju. Stariji i obrazovaniji pohvalno gledaju na Zorana Kesića, Ivanu Španović, Isidoru Bjelicu, Vladetu Jerotića, Zorana Đinđića, Ivu Andrića i Matiju Bećkovića.

Univerzitetski profesor Milan Brdar već godinama radi sa mladim akademskim građanima i dobijeni odgovori, kaže, ne predstavljaju iznenađenje.

- To je posledica potpunog raspada sistema vrednosti. Država ne vodi računa o mladima, niti ima autoritet. Svaki kriminalac može da bude uzor, pa i taj Kristijan Golubović. Klinci, kao uostalom i odrasli, ako nemaju oslonac, sami će ga smisliti, potpomognuti medijima koji vrše promociju svega i svačega, od bahatosti, primitivizma do lopovluka i kriminala. U takvom haosu nikoga ne treba da čudi ko su uzori mladima. Uostalom, talog društveni je na površini i on upravlja državom i određuje društvene vrednosti - komentariše Brdar.

Autoriteti izvan kuće

- Model identifikacije bi jednom srednjoškolcu trebalo da bude otac, ali kada ga sin vidi kako sedi kod kuće jer je ostao bez posla, onda mu je autoritet neko van kuće. Tu se nadovezuju mediji koji svakodnevno promovišu opskurne likove. Te rijalitije niko ne zabranjuje. Ne sme da ih zabranjuje. Babe i dede te emisije takođe gledaju, a i oni su nezadovoljni, i gde mladi da vide modele i uzore? Gde da ih nađu - pita profesor Milan Brdar.

Da je istraživanje pokazalo prilično zabrinjavajuće rezultate, ali da ima i onih koji ulivaju nadu, smatra direktor i osnivač Exita Dušan Kovačević.

- Mladima je nasuprot lažnih idola potrebno ponuditi prave uzore, i upravo zato je Exit fondacija pokrenula priznanje za mlade heroje, koje dodeljujemo našim najboljim mladim naučnicima, umetnicima, kreativcima, društvenim radnicima - kaže Kovačević.

Za psihologa Aleksandru Janković ovakva šarolikost u imenima uzora jeste izraz realnosti u kojoj danas živi srpska omladina.

- Modelovanje mora da postoji, ali je veoma važno da postoji vrsta pozitivnih modela, znači bisera, a ne samo crnih bisera. Mladi se odlučuju na kojoj će strani biti - da li na strani koja donosi novac bez spektakularnih znanja ili da ipak idu putem koji zahteva ozbiljan rad i odricanje, kao što je to u slučaju Novaka Đokovića. Moglo bi se reći da nas je Bog pogledao sa Novakom - kaže Jankovićeva.

Užasno o životu o Srbiji

Prema rečima mladih ispitanika, njihovi glavni problemi su nezaposlenost, alkoholizam, loš obrazovni sistem, pasivnost i siromaštvo. Čak više od dve trećine njih ima loše ili užasno mišljenje o životu u Srbiji.
Istraživanje je rađeno na ukupnom uzorku od 1.931 mlade osobe, od toga 980 studenata i 951 učenika i u to u četiri najveća grada u Srbiji, u Novom Sadu, Beogradu, Nišu i Kragujevcu.

Podatak da je jednom broju mladih uzor opskurna estradna pevačica ili kriminalac, a drugom slavni naučnik ili ugledni dramski umetnik, profesor Brdar sagledava u konfuziji u kojoj se našlo celo srpsko društvo i porodica, gde bi mladi trebalo da u roditeljima imaju svoje prve uzore.

- Sve je smešno: Tesla je konstanta, Đoković svake dve nedelje pred našim očima potvrđuje da je najbolji na svetu, ali su svakodnevno pred nama i sve ove "frajle". Pogledajte ko je na estradi najpopularniji i sve će vam biti jasno. A država saučestvuje u tom našem upropašćavanju. Vlast je 16 godina saučesnik procesa, da nam mladi odlaze u svet i da ovde ostaje korov - kaže Brdar.
Jankovićeva procenjuje da su neka imena "danak prošlosti" i da će teško jedan Kristijan Golubović potrajati na listi uzora.

- Za njegovo pozicioniranje je sigurno zaslužno i učešće u rijalitiju, gde se pokazao i u drugačijem svetlu. Mislim da ipak uticaj takvih ličnosti na mlade prolazi. Ako su bili zvezde, sada su zvezde padalice - optimistična je Jankovićeva.

2024 © - Vesti online