Četvrtak 23.06.2016.
09:26
Tanjug

Nema novih uslova za Srbiju, nego ćemo da vas nagnamo k'o Velja babu

Tanjug
Nemački ambasador u Beogradu: Aksel Ditman

Znači, u sklopu činjenice da su jači od nas i da mogu da nam rade šta hoće, pa ako misle da treba - i da nas "nagnaju" k'o što onomad predloži Velja Ilić za Madlen Olbrajt, Nemci smatraju da nam ne traže ništa što već nije traženo.

Povodom izjave državnog sekretara u nemačkom Ministarstvu spoljnih poslova Mihaela Rota da Srbija, kao zemlja koja želi članstvo u EU, ne može da ima neutalne spoljnopolitičke stavove, već mora da ih uskladi sa stavovima Unije, Ditman je gostujući na TV Pink rekao da to nije nova pozicija.

- Nemačka se zalaže za članstvo Srbije u EU i snažno podržava stratešku odluku Srbije da bude članica EU. To je najvažnija strateška odluka - rekao je Ditman.

U tom procesu, kako je objasnio, sada se radi na otvaranju poglavlja koja se odnose na vladavinu prava jer je to srž procesa modernizacije, pored ekonomskih reformi koje je pokrenula vlada.

- Zato svi želimo da što pre budu otvorena ta poglavlja - naglasio je Ditman.

EU je, kako je rekao, zajednica zajedničkih vrednosti koja formira zajedničke spoljnopolitičke stavove.

- Zato je važno da Srbija kako napreduje na putu evropskih integracija sve jače prilagođava spoljno političku pozciiju sa stavovima EU - rekao je Ditman.

On je rekao i da nema novih uslova na evropskom putu Srbije podsetivši da su sve članice zajedno donele odluku o otvaranju pristupnih pregovora sa Srbijom.

- Trenutno usaglašavamo stavove u EU i na dobrom smo putu. Stav celokupne EU je utvrđen u zajedničkom pregovaračkom okviru i Srbija je pristala na taj okvir. Novih uslova nema - rekao je Ditman.

2024 © - Vesti online