Četvrtak 23.06.2016.
09:02
Vestionline

Šta to kuva u Makedoniji?!

Reuters
Makedonci ispred korodona, ne odustaju

Njegova odluka o aboliciji zvaničnika i vlasti i opozicije, doneta u aprilu ove godine, pokrenula je svakodnevne proteste u Skoplju i drugim makedonskim gradovima, a Ivanov je u međuvremenu delimično povukao odluku, da bi pre dve nedelje u potpusnosti poništio aboliciju za svih 56 osumnjičenih.

- Građani Makedonije "moraju da znaju da smo bili blizu otvorenih i nasilnih građanskih nemira koje su promovisali optuženi u slučaju "Puč" - rekao je Ivanov, prenosi MIA.

Takođe, naveo je on, nešto je moralo da bude učinjeno da bi se sprečio najgori scenario.

- U tako složenim uslovima imao sam na raspolaganju dva instrumenta - reaktivni i preventivni. Reaktivna opcija značila je da stojim po strani i čekam da se situacija pogorša. Onda bih bio primoran da angažujem vojsku da smiri situaciju...Preventivno sam odlučio da aboliram sve one koji su bili uključeni u političku krizu. Moje abolicije bile su način da se zamrznu neprijateljske namere suprotstavljenih strana - naveo je Ivanov.

On je zahvalio policiji na profesionalizmu i na tome što nisu "naseli na provokacije", makedonskim građanima za to što su "odbacili nasilje", kao i bezbednosnim službama što su na vreme izveštavale o planovima onih koji su hteli da vrše nasilje.

2024 © - Vesti online