Sreda 22.06.2016.
20:50
Vestionline

"Bosanski lonac": Masovna tuča masona u Sarajevu

Srna
Masoni u BiH

Tukli se toljagama i kamenjem...

Incident se dogodio pored Nahorevske ulice u Sarajevu, a potom se preneo i na prostor oko zgrade u kojoj se masoni sastaju, saznaje Srna.

Izvor Srne blizak masonskom bratstvu u BiH ispričao je da se sukob dogodio na godišnjoj Skupštini Velike masonske lože BiH, a da je rezultat svega nekoliko povređene "braće", toljagama i kamenjem polupani skupoceni automobili i definitivni raspad masonskog bratstva u BiH koje je na taj način, umesto tolerancije i kosmopolitizma, demonstriralo da je BiH "nemoguća i nenormalna država". 

Prema rečima izvora, glavni akteri tuče su bili profesor doktor Izet Rađo, član Olimpijskog komiteta BiH, profesor doktor Edib Delić i doktor Adi Rifatbegović iz Kliničkog centra Tuzla, visoki zvaničnici SDA, s jedne strane, a s druge strane je bila grupa Srba i Hrvata, u čiju zaštitu je stao profesor doktor Edvin Dervišević sa Univerziteta u Ljubljani, koji je na kraju izvukao najdeblji kraj. 

- Ko zna kako bi se sve završilo da se nakon nekoliko minuta nije pojavilo obezbeđenje iz susedne vile Larsa Gunara Vigemarka, šefa Delegacije EU u BiH, gde je upravo bio veliki prijem za strane diplomate u BiH - kaže izvor Srne. 

U Federaciji i loža "Ivo Andrić"

On napominje da su od osnivanja masonskog društva u BiH, pre 16 godina, sve ključne pozicije u Velikoj loži BiH svih ovih godina obavljali Bošnjaci. 

Pet loža se nalazi u Federaciji BiH - "Ivo Andrić", "Luks Bosnie", "Veritas", "Svetlost Balkana" i "Tuzla Evropa", dok se u Republici Srpskoj nalazi samo jedna loža - u Banjaluci, u kojoj više od polovine njenih članova čine Bošnjaci iz Bihaća, Cazina, Kladuše i Sanskog Mosta. 

"Ovo je kraj masonskog eksperimenta u BiH koji je pokazao da ni zvučne titule članova, ni skupa odela i automobili ne mogu da promene nekulturu i zapuštenost društva u BiH, a najmanje mogu promeniti međuetničke i međureligijske podele, koje su više nego prisutne i među onima koji se zaklinju sa ’brat je mio koje god vere bio‘", zaključio je izvor Srne. 

2024 © - Vesti online