Utorak 21.06.2016.
23:35
Vestionline, Tanjug

Zaharova ljuta: Sud u Hagu prekršio Konvenciju da bi primio Kosovo!

Reuters
Debate o prijemu nije bilo: Marija Zaharova

- Vođstvo Administrativnog saveta tog suda reagovalo je samo na govore u znak podrške Prištini i njenom prijemu u Stalni arbitražni sud, dok su ignorisani argumenti zemalja koje ne priznaju nezavisnost Kosova, uključujući Srbiju, Argentinu, Brazil, Indiju, Španiju, Nikaragvu i druge -  navela je ona.

Zaharova je istakla i da je ignorisan član 94 Haške Konvencije o mirnom rešavanju međunarodnih sporova iz 1907. koji jasno ukazuje da bi države potpisnice trebalo da postignu sporazum o pitanju članstva.

- Bitno je u ovom kontekstu da do debate o zajedničkim kriterijumima za prijem u Stalni  arbitražni sud nije uopšte ni došlo - rekla je Zaharova.

Ona je dodala da rezultati glasanja nisu promenili stav Moskve u vezi priznavanja Kosova, koje Rusija tretira kao integralni deo Srbije, u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti UN.

- Malo je verovatno da će Kosovo dati puni doprinos saradnji u okviru ove organizacije - rekla je ona.

Zaharova je ocenila i da je jasno da je ta odluka doneta u kontekstu šireg cilja prijema Kosova u međunarodne institucije, i da su takve akcije nezakonite.

Na 195. sastanku Administrativnog saveta Stalnog arbitražnog suda u Hagu odlučeno je 13. juna da Kosovo postane član ove organizacije, navodi TASS.

2024 © - Vesti online