Sreda 22.06.2016.
11:30
A. Ninkov - Vestionline

Da li smete da odete na proslavu mature: Ja sam pozvana, ali..

pixabay.com
Nisam postala ono što su oni mislili da ću, ali ipak...

Kada su me pozvali na proslavu 20 godina od male mature, prvo što sam pomislila je: "U, jeee.. zar je toliko prošlo?"... I ta neminovna osobina vremena da stalno "juri" - prestravila me.

Pokušala sam da se prisetim svih školskih iz osnovne. I dobro mi je išlo.

Ksenija, Marija, Nenad, Slavko...Pa, Marina, Nataša, Vasa.. Sloba, Reljanović i Dragiša...

One kojih se dobro sećam uglavnom sam već pronašla preko Fejsbuka i znam i šta rade i koliko dece imaju, da li drže dijetu, gde idu na letovanje, šta ih muči, a šta raduje. Zapravo o njima ponekad znam i više nego što mi treba.

Onih koji nisu na Fejsu se sećam, ali ne znam ni gde su sada, ni kako im je proteklo ovih 20 godina iza nas, osim što ponekad čujem od starih školskih drugara... Da li je Raša zaista postao hirurg (čula sam, i dalje ne verujem), da li je Nenad stvarno inspektor u policiji (ko bi rekao)... da li je istina da Marija čeka bebu...

Nisi postala pisac?

Hiljade pitanja me čeka, ali ću morati da dam i hiljadu odgovora. Gde sam, šta sam, jesam li se udala i da li imam decu? Da li još uvek volim srpski i da li pišem pesme?

U stvari, ono što me najviše plaši jesu zapravo ti razgovori o tome po čemu me ljudi pamte. O mojim snovima, o onome što sam htela da postanem i o onome što su mi oni predviđali.

Sećam se da sam celu osnovnu školu maštala da postanem pisac - i da su me mnogi videli kao zamišljenu spisateljicu iznad tastature sa pregrštom bestselera. A ja, u stvari, nisam napisala nijedan...

Ne, ja sam novinar...

Pisala jesam, ali o drugima. O napaćenim ženama, o pravima majki, o deci, o zakinutim obećanjima, o socijalnim pomoćima koje ne stižu, o lažnim obećanjima gladnima i bolesnima, o korumpiranim političarima, o ubistvima i izdajama...

Nisam postala pisac, ali sam novinar. Da li će ih to zadovoljiti?

Njih hoće, ali mene je već razočaralo.

Ipak...

Ipak, idem na 20 godina proslave mature tog čuvenog VIII/6 jer imam i puno važnijih tema za razgovor: postala sam majka, a svaki dan je zapravo nova borba za decu i svet u kome će živeti srećnije.

A za proslavu 25 godina - ko zna možda ih iznenadim... Veliki je život.

Srećna vam matura!

2024 © - Vesti online