Utorak 21.06.2016.
23:01
V. Đokić - Vesti

Zbog puta školi preti katanac

B. Hajduković
Kraljevska medalja učitelju Filipu Hajdukoviću

- Nekada su sve učionice bile pune đaka iz ovog sela ali zbog lošeg puta roditelji decu upisuju u matičnu školu - veli Gorica.

Meštani Cerova uputili su dopis predsedniku Opštine Bijelo Polje Aleksandru Žuriću tražeći od njega da im pomogne da bude rekonstrusan put do škole u njihovom selu odakle će, kako ističu, iduće godine 12. jula startovati zvanični šampionat Balkana u planinskom biciklizmu.

Predsednik Biciklističkog saveza Crne Gore i meštanin Cerova Branko Hajduković ističe da je problem puta ozbiljno ugrozio dalje postojanje škole u selu.

- Ovaj naš zahtev za uređenje puta do škole u Cerovu iniciran je i na urgenciju većeg dela stanovnika sela koji ističu ne samo problem đaka, kao i dolaska učitelja do škole, već i problem povezivanja sela sa gradom, koji je tako blizu, a zbog neuređenog puta tako daleko.

Škola u Cerovu izgrađena je davne 1938/39. godine. Svečano je otvorio predsednik Ravnorečke opštine Mirko Hajduković i dao joj ime: Osnovna škola ,"Nikola Prvi Petrović - Njegoš".

Odmah po otvaranju, od nadležnih obrazovnih institucija Kraljevine Jugoslavije proglašena ,"damom kraja" i za estetski izgled i funkcionalnost uvrštena je među tri najlepše škole u Zetskoj banovini.

U poratnoj Jugoslaviji škola je postala područno odeljenje prvo OŠ "Aleksa Bećo Đilas" u Ravnoj Rijeci, a od 1979. godine OŠ "Marko Miljanov" , priča Hajduković i tvrdi da je loš put jedan od isključivih razloga što roditelji umesto da decu upišu u školu koja se nalazi u njihovom selu, nadomak kuća, upisuju u matičnu OŠ koja se nalazi u gradu, te da je to jedan od razloga iseljavanja stanovništva iz sela u grad.

Tri godine čekanja

Igor Šćepanović iz Bijelog Polja kaže da je poslednje tri godine za plan uređenja puteva u opštini Bijelo Polje predlagao uređenje dela puta do škole u Cerovu. To je jedini put u mesnoj zajednici koji nije asfaltiran - navedeno je, između ostalog, u dopisu meštana Cerova.

U školi u Cerovu dugo godina radio je jedan od najboljih učitelja toga vremena Filip Hajduković koji je za svoj rad dobijao najveće nagrade.

V. Đokić
Reporter "Vesti" ispred škole u Cerovu
2024 © - Vesti online