Utorak 21.06.2016.
10:15
Vestionline

Praistorijski asteroid, uz dinosauruse, zamalo istrebio i sve sisare

Tanjug
Dinosauruse istrebio asteroid (Foto: Arhiva)

Udar asteroida koji je označio kraj vladavine dinosaurusa na Zemlji, izbrisao je i skoro sve vrste tadašnjih sisara, pokazalo je novo istraživanje. 

Skoro 93 odsto svih vrsta sisara izumrlo je pre 66 miliona godina, otkrili su u analizi fosilnih ostataka naučnici sa Univerziteta u Batu, što pokazuje da je udar asteroida imao mnogo teže posledice nego što se ranije mislilo. 

Naime, ranije procene o broju nestanka sisara bile su mnogo niže jer su neke ređe vrste imale mnogo manje fosilnih ostataka.

Nik Longrič sa Univerziteta u Batu pojasnio je kako su retke vrste bile najosetljivije na izumiranje i kako ih je bilo malo, teže je pronaći njihove tragove. Isto tako, raširene vrste su one koje su preživele. Novi podaci u proračunima pokazuju tako da je izumiranje bilo mnogo gore. 

Katastrofalne posledice udara asteroida ipak su umanjene rapidnim oporavkom broja vrsta. U samo 300.000 godina, broj vrsta na planeti bio je duplo veći od onog pre masovnog izumiranja. 

Globalna katastrofa koja je pomela vegetaciju i životinjske vrste donela je i nedostatak hrane pa se veruje da je najveća životinja u to doba bila velika poput današnjih mačaka. Iako su se sisari oporavili i bujali nakon izumiranja, globalna katastrofa pogodila ih je teže nego neke druge grupe.

2024 © - Vesti online