Utorak 21.06.2016.
08:46
Vestionline

Neka čeka Brisel: Vučić zbog nje otkazao posetu!

Tanjug
Kolinda i Vučić tokom susreta zbog kojeg čekaju SAD i EU

Koliko je Vučiću taj susret bio važan, najbolje potkrepljuje podatak da je ove nedelje otkazao dva važna, planirana i već dogovorena susreta, sa čelnicima EU u Briselu i sa visokim zvaničnicima američke administracije u Njujorku. 

- Iz izvora bliskih hrvatskoj predsednici može se čuti kako je Vučić otkazivanjem tih poseta zapravo želeo još snažnije da naglasi svoj dolazak u Hrvatsku - piše "Telegram".

Razlog za to je, kako se dodaje, i činjenica da je sastanak dogovaran i pripreman isključivo na inicijativu Zagreba i Beograda, bez ikakvog uticaja, nagovora ili učešća međunarodne zajednice. 

Neki raniji susreti bili su gotovo iznuđeni pod međunarodnim pritiskom jer je plan bio da se relaksiraju odnosi u regionu, za šta su ključni odnosi dve najveće države nastale raspadom Jugoslavije - Srbije i Hrvatske, navodi portal.

Višemesečno dogovaranje susreta Grabar Kitarović i Vučića urodilo je zajedničkom Deklaracijom koju je, kako "Telegram" piše, oblikovala hrvatska strana, i koja je u Beogradu doživela tek neznatne, minimalne promene, što je rezultat izvrsnih priprema i vrlo otvorenih razgovora vođenih u dogovaranju susreta.

"Telegram" primećuje da se susret odigrao "u prilično neobičnim političkim okolnostima", pošto je Vučić, gledano strogo formalno, u Hrvatsku stigao kao tehnički premijer jer Vlada Srbije još nije sastavljena, dok u Hrvatskoj takođe postoji tehnička Vlada, a on se nije susreo sa Tihomirom Oreškovićem, već sa predsednicom. 

Nadalje, Vučić je, u sastavu delegacije Srbije, poveo svog (tehničkog) ministra spoljnih poslova, Ivicu Dačića, ali tamo nije bilo njegovog hrvatskog kolege (tehničkog) ministra spoljnih poslova, Mire Kovača. U sastavu zvanične hrvatske delegacije nije bio niko iz Vlade.

2024 © - Vesti online