Ponedeljak 20.06.2016.
22:30
B. Grujić - Vesti

Muzej u avliji

Zanimljiva poruka

Sitnije stvarčice, kao što su starinski predmeti za domaćinstvo, mlinci za biber i kafu, pegle, fenjeri, vage, stari umivaonik sa lavorom, stočić za sedenje, i još mnogo toga planiram da stavim pod krov već osmišljenog mini - muzeja. Na ulazu u "Ajderov mali raj" je ispisana poruka koja će biti lozinka za ovaj prostor "Ajde komšija da besedimo", a pre svake besede, naravno, posetioci treba da vide eksponate koje sam ovde izložio - veli Ajder.

- Drago mi je što sve više ljudi želi da vidi ovu oazu, sa simbolima koji podsećaju na vremena kada se živelo bolje, spokojnije, sigurnije - započinje priču Dragan i dodaje:

- Neko je privučen simbolima nekadašnje Jugoslavije i Titovim likom, a neko opet starinskim predmetima i objektima građenim u tom duhu. Mnogi dođu samo da bi se poklonili pred Titovom bistom i ja sve dočekam i ispratim ljubazno i srdačno, domaćinski - uz osmeh ističe Ajder i napominje da za njegov "mali raj" vlada sve veće interesovanje, a da je njegova želja da naročito mladi dolaze i upoznaju se sa simbolima iz ne tako davne istorije, o kojoj tek nešto znaju samo iz knjiga.

- Kada sam počeo da uređujem ovaj prostor, hteo sam da dokažem da se nešto lepo može stvoriti, bez obzira što nailazimo na mnogo prepreka. Preko puta mog objekta je otpad, a nedaleko odavde ima i divljih deponija. Prostor sam počeo da uređujem pre nekoliko godina, prikupljajući raznorazne predmete. Danas se ovde mogu videti poljoprivredne alatke, kao što su špartač za kukuruz, sa drvenim točkom, izrađen pre stotinak godina, pa nešto "noviji" model iste naprave. Tu je i starinski plug, koji sam doneo iz Krajišnika, kao nasleđe od oca, a koji je pre više decenija skovan u Banatskom Višnjićevu. Pa bunar sa đermom nad kojim se vijori crvena zastava Komunističke partije, a malo dalje, starinska vaga, kosa za košenje koju sam nabavio u Srpskom Itebeju, stari bakrač za kuvanje, kamin na otvorenom, fontana nad kojom je postavljena Titova bista - kaže Ajder.

2024 © - Vesti online