Ponedeljak 20.06.2016.
18:31
Vestionline

Pupovac opet poverovao Hrvatima: Rešiće nam probleme!

Tanjug
Pupovac veruje da će ovoga puta sve biti drugačije

On je posle razgovora predstavnika srpske manjine s hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović i mandatarom za sastav srpske vlade Aleksandrom Vučićem u Dalju, rekao da je razgovor bio "vrlo otvoren" i da su predstavnici Srba iz Hrvatske izneli glavna pitanja koja opterećuju njihov položaj, prenose regionalni mediji.

Pupovac je izrazio uverenje da će problemi početi da se rešavaju, a na pitanje novinara koji su to problemi, rekao je da je pre svega reč o atmosferi "još opterećenom netolerancijom i govorom mržnje, istorijskim revizionizmom i pokušajem osporavanja prava Srba u Hrvatskoj na sećanje na istorijska stradanja, poput Jasenovca i Jadovna".

- Reč je o tome da se srpske institucije u Hrvatskoj, poput SNV-a i zajedničkog veća opština (ZVO) ne priznaju, da im se finansijskim uskraćivanjem želi ograničiti autonomija i da se povratničke sredine zapostavljaju u razvoju. Izuzetno je važno da suđenja za ratne zločine budu korektna prema svima, a u poslednje vreme ponovo se primećuje pristrasan odnos u tim suđenjima - dodao je Pupovac.

Vučić i Kolinda prekidaju lošu tradiciju

Tanjug
Predstavnici Hrvatske i Srbije u Dalju

On je ocenio da se s registracijom srpskih škola u istočnoj Slavoniji čeka 17 godina, a da službena upotreba ćiriličnog pisma zavisi od dobre političkoj volji lokalnih čelnika, a ne od toga da li je to po zakonu.

- Pozdravili smo činjenicu da će predstavnici Hrvata u Vojvodini imati prilike da razgovaraju o svom položaju i problemima. Želimo međusobno prijateljstvo i da gradimo najveću moguću bliskost između dva naroda, ali i država koje će posvećivati pažnju svojim manjinama - poručio je Pupovac.

Na pitanje zašto veruje da će današnji susret dvoje državnih čelnika i Deklaracija koju planiraju da potpišu doprineti rešavanju dosad nerešenih pitanja, on je kazao da "od 2011. godine nema prave saradnje Hrvatske i Srbije, a da su predsednica Grabar-Kitarović i premijer Vučić s tim odlučili da prekinu".

2024 © - Vesti online