Utorak 21.06.2016.
08:00
D. N. P. - Vesti

Car Lazar po drugi put među Srbima

A. Čukić
Kosovska Mitrovica čeka spomenik

Vanrednu sednicu Skupštine opštine napustili su odbornici Albanci i Bošnjaci nezadovoljni što se "uopšte raspravlja o caru Lazaru". Zvanični predlog u ime Srpske liste podneo je odbornik Igor Simić. On je naglasio da na Kosovu nema spomenika Lazaru Hrebeljanoviću i da je došao trenutak da Srbi isprave ovu istorijsku nepravdu.

- U susret Vidovdanu, simbolu fizičkog stradanja i moralnog vaznesenja srpskog naroda pre više od šest vekova, naš grad će imati priliku da Svetom knezu Lazaru Hrebeljanoviću postavi spomenik koji će biti svetionik u vremenima u kojima živimo i u kojima ćemo živeti. Knez Lazar je srpski velikan čije su moralne i ljudske vrednosti utkane u genetski kod srpskog naroda, a koji je sudbinski vezan za prostor Kosova - objasnio je Simić, naglasivši da će spomenik Lazaru Hrebeljanoviću biti dar donatora i dobrih ljudi velikog srca.

Postavljanju spomenika caru Lazaru usprotivio se u ime odbornika albanske i bošnjačke nacionalnosti odbornik Emir Azemi.

- Ne želimo da budemo taoci starih istorijskih mitova, već uzor demokratskog društva. Ovaj spomenik ne predstavlja ni etničku ni duhovnu kulturu našeg grada. Zato nećemo glasati za ovaj politički motivisani predlog i napustićemo sednicu - rekao je Azemi i sa grupom odbornika napustio sednicu.

2024 © - Vesti online