Petak 04.06.2010.
11:04
Srna

Tihić favorit Evrope, Silajdžić ratni huškač

Reformator u očima EU: Sulejman Tihić

Evropa želi da nagradi lidera SDA zato što se zajedno sa hrvatskim predsednikom Ivom Josipovićem i zvaničnicima Republike Srpske poklonio srpskim, hrvatskim i bošnjačkim žrtvama, ali i da pošalje poruku Silajdžiću da je ostao na strani prošlosti, ratnog huškanja i zaštite ratnih zločinaca.

Tihić se nametnuo zvaničnicima EU kao favorit, zbog svoje spremnosti da prizna zločine Bošnjaka i pokloni se žrtvama drugih naroda, a u tome mu je pomogao lider Stranke za BiH Haris Silajdžić, koji je sam sebe udaljio iz društva regionalnih lidera opredijeljenih za pomirenje i saradnju, piše "Pres".

Politički analitičar Gostimir Popović tvrdi da Tihić svojim ponašanjem nastoji da oživi

Živi u prošlosti: Haris Silajdžić

prudski sporazum. On je konstatovao da i Silajdžić i Tihić imaju isti politički cilj - unitarnu BiH, ali da se samo razlikuju po metodama kojima žele da stignu do cilja.

Politički analitičar Tanja Topić smatra da je Tihić mnogo umereniji i realniji političar od Silajdžića, što je EU definitivno prepoznala.

"Tihić je još u decembru 2008. godine pozvao Bošnjake na zaokret u politici, preporučivši im da ''se odreknu filozofije i uloge žrtve'' ", kaže Topićeva, dodavši da do pomirenja neće doći preko noći, ali da su u celom regionu počeli da duvaju pozitivniji politički vetrovi.

2024 © - Vesti online