Ponedeljak 20.06.2016.
15:33
Vestionline

Nova meta Severne Koreje - američke baze!

en.wikipedia.org
Američka nuklearna podmornica blizu obale Severne Koreje (Foto: Ilustracija)

Ruski mediji prenose da je saopštenje objavljeno nakon poziva za dolazak američke podmornice na nuklearni pogon "Misisipi" u južnokorejsku luku Busan 13. juna, te strateških manevara u bazi Gvam u kojima su učestvovali američki bombarderi B-52.

Pjongjang smatra da takve provokacije "pojačavaju pretnju od nuklearnog rata na Korejskom poluostrvu".

- Slične provokativne akcije protiv Severne Koreje povećavaju pretnju od nuklearnog rata na Severnokorejskom poluostrvu. Trenutna situacija potvrđuje važnost pravca paralelnog razvoja ekonomije i jačanja nuklearnih kapaciteta, a što je odobrila Radnička partija Koreje - ističe se u saopštenju.

Nešto ranije je severnokorejsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da odluka SAD da u Busan pošalju podmornicu "Misisipi" predstavlja "direktnu pretnju po tu zemlju i celi region".

Pjongjang optužuje SAD za "neosnovano uvođenje strateških sredstava raznih vrsta na Korejsko poluostrvo i okolinu čime bi već nestabilna situacija mogla da izmakne kontroli". Podmornica "Misisipi", koja je jedna od najnaprednijih u svetu, opremljena je torpedima i krstarećim raketama "Tomahavk".

2024 © - Vesti online