Ponedeljak 20.06.2016.
15:18
Vestionline

Ruski mediji: Zaokret ka Rusiji ili Vučićeva igra?

Tanjug/AP
Da li Putin "kadrira" po Srbiji?

"Vučić se ne ponaša kao pravi prijatelj zapada"

"Očekivalo se da će Aleksandar Vučić biti počasni putnik prvog leta Er Srbije na relaciji Beograd - Njujork, i da će se sastati sa stalnom predstavnicom SAD u UN Samantom Pauer. U Briselu su bili planirani njegovi razgovori sa rukovodstvom EU. Ali, srpski premijer je otkazao sve posete bez bilo kakvih objašnjenja. Srpski mediji smatraju da je Vučić nezadovoljan novim zahtevima EU za početak pregovora o stupanju u EU", navodi "Komersant".

"Sve je to izazvalo nezadovoljstvo Zapada. Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot i šef delegacije EU u Beogradu Majkl Davenport su hitno tražili sastanak sa srpskim premijerom, a zatim je Vučić kratko komentarisao da su razgovarali normalno, ali postoje različite tačke gledišta", nastavlja svoju analizu ruski list.

Beogradski mediji su navodno došlo do saznanja o planovima da aerodrom Ečka kod Zrenjanina postane druga ruska baza u Srbiji nakon humanitarnog centra u Nišu. Ta tema trebalo bi da bude deo zvaničnih razgovora Beograda i Moskve prilikom posete ruskog premijera Dmitrija Medvedeva koji će, prema navodima medija, pre toga tražiti da se verifikuje Sporazum o posebnim diplomatskim privilegijama Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu. 

Posle toga su u Srbiji počeli da govore o ozbiljnoj krizi u odnosima sa Zapadom i zaokretu republike prema Rusiji.

- To je najozbiljnija kriza u odnosima između Srbije i Zapada za sve vreme koliko je Vučić na vlasti. Nakon povratka premijera iz Moskve gde su bili diplomatski formulisani ruski zahtevi da u vladu uđu ljudi koji će braniti interese rusko-srpskog savezništva, odnosi između Beograda i Zapada su se promenili - smatra analitičar Boško Jakšić.

Ali, upućeni sagovornici lista "Komersant" u Beogradu ne odbacuju mogućnost da je ponašanje srpskog premijera samo igra.

- Vučić je verovatno odlučio da se predstavi Zapadu kao ljut i uvređen političar, spreman da odustane od zbližavanja sa EU da bi privukao veću pažnju zapadnih partnera. Pravih razloga za pogoršanje odnosa sa Zapadom nema, kaže glavni urednik agencije Beta Ivan Cvejić.

2024 © - Vesti online