Utorak 21.06.2016.
12:30
S. Ban

Kad ljudi jedu ljude

wikimedia.org
Kanibalizam na gravuri Teodora de Brija iz 16. veka

Tokom 2010. godine, u španskoj pećini pronađeni su ljudski kosturi na kojima postoje tragovi koji bude sumnju da su bili žrtve kanibalizma. Radi se o nekoliko skeleta koji izgledaju kao da su pripadali jednoj neandertalskoj porodici. Trojica muškaraca, tri žene i isto toliko i tinejdžera, dvoje dece i jedna beba bili su hrana kanibalima, kojih je, inače, u vreme neandertalaca bilo puno.

Ovo se nije dešavalo samo u drevna vremena. Jedan od najpoznatijih slučajeva koji datira iz novijeg doba je vezan za sudbinu ekspedicije koja je 1845. godine krenula u potragu za Severozapadnim prolazom. Naime, kompletan tim od 129 istraživača je, tokom puta na kome su želeli da pronađu plovni put kroz Arktik, na različite načine nastradalo, a istraživanja su pokazala da je najčešći uzrok smrti bio kanibalizam.

Nema objašnjenja

Šta je uzrok ovim pojavama, da li surovi uslovi opstanka i želja za preživljavanjem ili je, pak, reč o dubokom poremećaju u ljudskoj psihi, nije poznato. Svakako je to jedna od najmisterioznijih pojava koje su vezane za ljudsko ponašanje.

2024 © - Vesti online