Ponedeljak 20.06.2016.
10:13
Vestionline

Srpski radnici - puka radna snaga, a biće još gore

Tanjug
Očaj i beznađe - najbolji opis situacije u Srbiji

Strah od gubitka radnog mesta...

Od izmena radnog zakonodavstva, koje se najavljuju, a za sada se još ne zna kakve će biti, ističu sindikalci, gotovo izvesno treba očekivati dodatno smanjenje prava radnika.

U Francuskoj radnici protestuju zbog promena radnog zakonodavstva, ali, kako kažu predstavnici sindikata veoma je teško povući paralelu između protesta u ovoj zemlji i u Srbiji. Branislav Čanak ukazuje da je mnogo toga drugačije - od prava radnika, ali i od stava javnosti, niko nije protiv štrajkača, pošto se podrazumeva da radnici imaju pravo da ne budu zadovoljni i to iskažu.

Po rečima Gorana Milića, u Francuskoj je veoma malo sindikalno organizovanih radnika, manje od 8 odsto, a na protestima je daleko više radnika, jer su svesni da će svaka izmena radnog zakonodavstva odraziti na buduće radnike. On ističe da su radnici u Srbiji suočeni sa strahom od gubitka radnog mesta, a granica siromaštva pretrpana je radnicima, pa zato gotovo da i nema protesta, dok Ranka Savić ukazuje da se su protesti u Srbiji bili mlaki što je porazno i za srpsko društvo i za sindikate.

Po rečima predsednika Ujedinjenih granskih sindikata “Nezavisnost” Branislava Čanka, efekti novog Zakona o radu izrazito su negativni, jer ne samo da nije povećan broj radnih mesta, već su mnogo radnici ostali bez posla. 

- Ne znam nikoga ko je zbog Zakona o radu dobio posao, a to je i logično, pošto zakoni ne zapošljavaju, već to radi privreda - kaže Čanak, prenose agencije.

Po oceni predsednice Asocijacije slobodnih i nezavisnih sidnikata Ranke Savić, gotovo da nema nijednog pozitivnog efekta Zakona o radu, odnosno prava radnika su značajno smanjena i u novijoj srpskoj istoriji nikada nije bila manja zaštita prava zaposlenih. 

- Uz ovaj zakon omogućeno je veoma lako otpuštanje radnika, a iako statistički podaci govore da je zahvaljujući Zakonu o radu smanjen broj nezaposlenih. ne verujem u način na koji se došlo do tih podataka i odgovorno tvrdim da se ne poklapaju sa stanjem u praksi - tvrdi Savić.

Ona ukazuje da je Zakon o radu je doveo do pogoršanja materijalnog položaja radnika, da je u Srbiji armija ljudi koji radi za veoma malu zaradu, najčešće ni ne pita za cenu rada i rade za zaradu i manju od minimalne. 

2024 © - Vesti online