Nedelja 19.06.2016.
19:19
D. N. P. - Vesti

Opasna bolest vratila se u Novi Pazar: Tuberkuloza napala i gimnaziju

pixabay.com
Doktori zabrinuti: Učenici novopazarske gimnazije zaraženi tuberkulozom

Svo šestoro inficiranih su učenici trećeg razreda, prvi učenik koji ima tuberkulozu registrovan je pre tri nedelje.

- Preduzeli smo sve mere kako se bolest ne bi širila, održali smo sastanke sa profesorima i roditeljima, svi koji su bili u kontaktu sa obolelim učenicima i svi đaci gimnazije biće testirani. Nadamo se da epidemije neće biti i da ćemo zaustaviti širenje zaraze - kaže dr Alibašić.

- Radi se o tri učenice iz jednog i jednom učeniku iz drugog odeljenja trećeg razreda. Svi đaci koji imaju zaključene ocene ne moraju da dolaze u školu, pregledi će se vršiti i tokom raspusta, najpre će biti detaljno pregledani svi učenici trećeg, a potom i đaci ostalih razreda - ističe Nermin Dračanin, direktor novopazarske gimnazije.

Kako za "Vesti" ističe dr Šefadil Spahić, direktor Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru, ovaj grad je među prvima u Srbiji po broju obolelih od tuberkuloze.

- Godišnje od ove bolesti u našem gradu oboli u proseku po 55 osoba. Od januara do juna ove godine, imali smo neslavan rekord - registrovali smo čak 25 slučajeva tuberkuloze, nažalost, mnogi se javljaju kad bolest uzme maha, pa je lečenje duže i komplikovanije - ističe Spahić.

2024 © - Vesti online